Blogolj!

A gengszterfilm már a múlté? – Fekete mise

Ha gengszterekről van szó, akkor Robert De Niro, Joe Pesci vagy James Gandolfini az etalon. Szemetek voltak, vagányak és mindenre elszántak. Minőségi filmeket és nagyszerű színészeket jelentettek ők, így a sokadik gengszternek (jelen esetben Johnny Deppnek) fel kell kötnie a gatyáját, ha ilyen menő rosszarcúak után akar garázdálkodni a vásznon.

A Fekete mise (szokás szerint) egy megtörtént sztorit rak a nézők elé. Boston a hetvenes években, pontosabban a város déli része Whitey Bulger (Johnny Depp) fennhatósága alatt áll, az ő keze alatt fut minden illegális dolog, és mivel gyerekkori barátja FBI ügynök (Joel Edgerton), a testvére pedig politikus (Benedict Cumberbatch), így a biztos alapokon nyugvó befolyásos kapcsolatok révén hatalma megdönthetetlen. Kegyetlen pszichopata hírében áll, gyakorlatilag saját temetője alakult ki a város egyik elhagyatott pontján, a körözési listák élén pedig ott virít a neve. Mégsem tudják elkapni, mert amikor birodalma veszélybe kerül az olasz maffiózók miatt, üzletet köt FBI-os barátjával, miszerint infókat csepeget a hatóságoknak, cserébe őt és bandáját békén hagyják. Az alku viszont a múlt kötődései miatt egyre jobban elhalványul, John Connolly ügynök és Whitey között újra szoros kapocs alakul ki úgy, ahogy régen. A rendőrség gyanakodik, a bandatagok gyanakodnak, így megindul az árulások és hazugságok sorozata, ami egy illegális birodalom bukásának kezdetét jelenti.

Szokták mondani, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró. Pláne ha maffiózókról, és egyéb bűnbandákról van szó, így nem csoda, hogy a régmúlt bűnözői hálás témát adnak egy-egy filmhez. Ahogy régen, úgy most sem volt hiány az izgalmas alapsztorit illetően, de amióta Scorsese tökélyre fejlesztette a gengszterfilmet, azóta nehéz dolga van a filmeseknek. Ahogy a Legenda esetében is adott volt egy vérbeli maffiatörténet és egy nagyszerű színész, úgy a Fekete mise is sok jót ígért a nézőknek, de ezt az ígéretét nem tudta beteljesíteni maradéktalanul. A film Johhny Depp nagy visszatéréseként volt beharangozva, ami marketing szempontból jó, de ez a visszájára is el tud sülni. Hiszen a közönség még nagyobb elvárásokkal ül be így a filmre, és várja a csodát Depptől, hogy a megannyi Burton-féle alakítás után most mindenkit lesöpörjön a vászonról. Bár a gengszterszerep nem áll távol tőle, gondoljunk csak a Közellenségekre, de itt a várva várt csoda nem történt meg, pedig minden adott lett volna hozzá. Ugyanis az nem elég, hogy tudjuk azt, hogy Whitey Bulger elmebeteg volt a valóságban és kegyetlen, Bin Laden után ő volt a legkeresettebb személy. Kemény dolgok ezek, ahogy az is, hogy Deppnek nem sikerült ezeket megvalósítani, mert nem elég az elmaszkírozás és a csúnyán nézés. Hiába látjuk, ahogy fényes nappal hidegvérrel öl meg valakit egy parkolóban, és fenyeget meg bárkit halálos nyugalommal, valami mégis hiányzik. Nem borzongunk tőle (mint például Joes Pescitől a Casinoban, aki pillanatok alatt kinyír egy fazont egyetlen tollal), nem látjuk az őrületet a szemében, pedig ahhoz, hogy egy rettegett, karizmatikus pszichopatát mutasson be a film, ahhoz ez elengedhetetlen. A film számtalan ziccert hagyott ki: a drámai pillanatok drámaiságát, vagy Cumberbatch és Edgerton szerepeltetését. Mert látjuk, ott vannak, de a rendező (Scott Cooper) nem adott alkalmat arra, hogy tehetségüket igazán megmutassák. Mivel a film nyilvánvalóan Depp karaktere köré épül, és nem válik mégsem kiemelkedővé, így a többiek sem lesznek erősek, ami azért nagy gond egy Edgerton vagy Cumberbatch-féle színész esetében. Mert nem elég tudni, hogy valaki jó (lenne), hanem érezni kéne a vásznon keresztül. Cooper valószínűleg túlságosan ragaszkodott az alapsztorihoz, így ezeket a lehetőségeket nem vette számításba, neki a történet volt fontos. Azt viszont meg kell filmesíteni, el kell tudni adni.

Kár érte, mert tényleg minden adott lett volna a jó mozihoz, de a súlyos arcok és súlyos sztorik súlytalan bemutatása nagy hatást nem tud kiváltani az emberből, így még mindig maradok azon az állásponton, hogy Scorsese óta senki nem tudott jó gengszterfilmet csinálni.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/22299/pics/lead_800x600.jpg
dráma,Fekete mise,krimi,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?