Blogolj!

Minden marad a régiben – 007 Spectre – A Fantom visszatér

Immár a 24. James Bond-film jön ki a 6. titkosügynökkel, a sokadik Bond-lánnyal és számos rosszfiúval. A 007-es jön, csábít, gyilkol és győz. Miden marad a régiben.

És mi ezt szeretjük, nekünk ez kell, ha James Bond-filmről van szó, hiszen az Ian Fleming által megálmodott szexi, bunkó és mégis ellenállhatatlan profi ügynök, az angol úriemberek eleganciájával számol le minden rosszarcúval, hataloméhes fenevaddal és hódít meg minden szembejövő szexistennőt. Így van ez jól, ez kell, és már 60 éve megállíthatatlan a Bond-őrület. Tagadhatatlan, hogy a 007-es már egy márka, mindennel, ami csak a csomagban van: a zene, a klipszerű stáblista, a modorosság, a spéci kütyük, a nők, a gonoszok és persze a happy end.

Sam Mendes sem gondolta túl a dolgokat: Daniel Craig, a faarcú kőszikla, játszi könnyedséggel zúz le mindenkit, a Bond-lányok, Monica Bellucci és Léa Seydoux szó nélkül a karjaiba vetik magukat, a kegyetlen Christoph Waltz meg meglakol bűneiért. De nem mindegy, hogy hogyan. Ugyanis ha már egy márkáról beszélünk, akkor ott van elvárás, van egy rajongótábor, és egy minimum, amit meg kell lépni ahhoz, hogy a film méltó legyen 23 elődjéhez. Persze haladni kell a korral, hiszen manapság egy (amúgy zseniális) Dr. No már furcsán hatna, így a kütyük menőbbek, az akciók látványosabbak lettek. Látványosnak is kell lenniük, hiszen valljuk be, hogy egy James Bond-sztori azért nem tarkovszkiji magasságokba repíti a nézőt, de nem is ez a dolga. Robbanjon, aminek robbannia kell, legyen menő, akinek menőnek kell lennie, és a végén a jó győzzön. Hiszen Bondnak mindig győznie kell.

Mendes másodjára vitte vászonra Bond kalandjait, és amíg a Skyfall volt talán a legjobb film a modernkori 007-esek közül, addig a közönség igényei is magasabb szintre léptek. De Mendes nem okozott csalódást, a Spectre szorosan a nyomában halad. Vagány, látványos, grandiózus, de valahogy mégsem olyan magával ragadó, mint elődje. Tény, hogy a készítők most is kitettek magukért, de M ügynök (Judi Dench) nélkül, a gyönyörű skót táj nélkül és Javier Bardem ijesztően letaglózó alakítása nélkül a Spectre mégsem lesz az új Skyfall. Tudom, hogy nem is ez volt a cél, de például napjaink egyik legjobb színésze, Christoph Waltz, mint főgonosz, a lehető legjobb választásnak bizonyult (volna), de a csoda elmaradt. A filmben nem kapott kiemelkedő figyelmet, így színészi kvalitásairól sem adott tanúbizonyságot újra, pedig egy kis szemétkedés meg sem kottyan neki (gondoljunk csak a Becstelen Brigantyk Hans Landájára). Ahelyett, hogy Monica Bellucci párperces szenvedő özvegyes alakítását kell néznünk, Waltz genyaságára jobban lennénk kíváncsiak. Bellucci szerepeltetése a kötelező csábító és „egy plusz ismert név a plakáton” jelenségtől eltekintve baromi indokolatlan. Szép, szexi de nem hiányzik, úgyis ott van még egy Bond-lány (Seydoux), akit meg lehet menteni, akibe bele lehet szeretni és le lehet fektetni. Értem én, hogy Bond ellenállhatatlan, de azért mégiscsak sután hat, hogy két fegyverropogás közben szeret bele egymásba a titkosügynök és „a kötelezően megmentésre szoruló lány”, és a 007-es ismert csajozásai és kőszikla mivolta fényében karakteridegennek és hihetetlenül erőtlennek hat a románc. Persze nem ez a fő sodrása a filmnek, de mivel Waltz szerepe sem erőteljes, így felmerül a kérdés, hogy mi/ki köré csoportosulnak a film/történet energiái? A válasz lehetne James Bond, de mivel minden film róla szól, így kell egy plusz, vele egyenrangú karakter is, aki alapján még visszagondolva is tudni fogjuk, hogy „aha! igen, az a film, amiben xy volt Bond ellenfele!”. Enélkül viszont el fog veszni.

Amit a már említett márka megkövetel, azt hozza is a mozi, csak azok a kis finom apróságok, amik emlékezetessé tesznek egy-egy Bond-filmet, pont hiányoznak. Egy felejthetetlen főgonoszbeli alakítás, egy elképesztő akciójelenet, lenyűgözően fordulatos sztori… Sajnos ezek nincsenek meg, így a Spectre egy marad a sok közül, a „valahanyadik Bond mozi”. Pedig mindenki tudja, hogy egy jó 007-es filmnek olyannak kell lennie, mint a vodka martininak; fel kéne rázni, nem csak kevergetni.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/22116/pics/lead_800x600.jpg
akció,James Bond,kaland,Kritika,Moziba be!,Spectre
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?