Blogolj!

A legjobb filmek Halloween éjjelére

Már hazánkban is egyre elterjedtebb Halloween ünnepe, ami főleg a jelmezekben való bulizás és ijesztgetés miatt lett népszerű szokás. De mi is az a Halloween? Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Legismertebb jelképe hosszú évszázadok óta a kifaragott töklámpás, az úgynevezett Jack-lámpa, amely eredetileg azt a kettős célt szolgálta, hogy egyrészt távol tartsa a gonosz szellemeket az élőktől, másrészt pedig, hogy így világítsanak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Ebből adódódóan a Halloween számtalan filmest is megihletett már szinte az összes műfajban. Ebben a repertoárban mindenki találhat számara megfelelő alkotást, akár a véres horror sztorikat kedveli, akár a családi komédiákat. Erre a széles skálára való tekintettel listánkat négy zsánerre osztottuk fel, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelő filmet.  

Horror

Halloween – A rémület éjszakája

John Carpenter egyaránt mestere a hangulatkeltésnek és a rémisztésnek is, ami javarészt a saját maga által komponált zenéknek is köszönhető. Nincs egy másképp a Halloween – A rémület éjszakájával sem, hiszen ki ne ismerné fel egyből azokat az idegtépő dallamokat, amint meghallja a film zenéjét. Michael Myers még 6 évesen lemészárolja egy késsel a nővérét, majd elmegyógyintézetbe kerül. Azonban 15 év elteltével Myers megszökik és első útja a régi családi fészekhez vezet és szép lassan kezdetét is veszi a para és a gyilkolás.

A texasi láncfűrészes mészárlás

Kim Henkel és Tobe Hooper 1974-es mára klasszikussá vált horrorja, A texasi láncfűrészes mészárlás nem csak hihetetlen nyersességének köszönhette sikereit és a több országban való betiltását, hanem annak is, hogy Hooper-ék betették a prológusba, hogy a nézők egy igaz történetet látnak, ami persze nem igaz, de ezzel több évtizedig paráztatták a népet. A kannibál családból egyedül Bőrpofa karaktere épült egy valódi sorozatgyilkosra, aki – mint a filmben is Bőrpofa – emberi bőrből készített magának többek között bútor és ruhadarabokat.  

Ómen

Richard Donner – a későbbi Halálos fegyver filmek rendezője is – 1976-ban bemutatott horrorja volt az egyik legsikeresebb abban az évben. Főszerepekben olyan színészeket láthatunk, min Gregory Peck, Lee Remick és David Warner. Robert Thorn (Gregory Peck), az Amerikai Egyesült Államok római nagykövete megtudja, hogy felesége halott fiúgyermeket hozott a világra. Ahelyett, hogy közölné Katherine-nel (Lee Remick) a rossz hírt, Robert egy pap nyomására úgy dönt, hogy a katolikus egyházon keresztül inkább örökbe fogad egy újszülöttet. Ahogy cseperedik Damien, egyre több rémisztő és baljóslatú esemény történik a Thorn házban és az ott élőkkel. Egy pap figyelmezteti a nagykövetet, hogy örökbefogadott gyermeke minden bizonnyal a Sátán fia, maga az Antikrisztus. Arra kéri, hogy keressen fel egy Bugenhagen nevű férfit Izraelben, mert egyedül ő tud neki segíteni a gyermek elpusztításában.

Az élőhalottak éjszakája – 1968

George A. Romero 1968-as filmje volt a mai is nagy népszerűségnek örvendő zombifilmek szülőatyja.  A történet egyszerűen annyi, hogy egy isten háta mögötti városban egyszer csak elkezdenek özönleni az élőhalottak, amivel az élők nem igazán tudnak mit kezdeni. Több egymásnak idegen ember is egy elhagyatott házba kerül és próbálják túlélni az éjszakát, vagy amíg meg nem érkezik a segítség. Romero filmje azért zseniális, mert még ilyen helyzetben is azt tárja elénk, hogy az ember legnagyobb ellensége a másik ember maga.

Az ördögűző

A még mai szemmel is félelmetes filmben Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris a híres színésznő tanácstalanul és értetetlenül figyeli kislánya egyre megmagyarázhatatlanabb viselkedését, és egyik orvostól a másikig cipeli, hátha valaki megfejti mi is a baja. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a lányt, míg végül Chris végső elkeseredésében, miután a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza, Rocky Balboa pap verziójához, Karras atyához fordul segítségért, aki hamar rájön, hogy ide bizony az ismert ördögűző Merrin atya segítsége kell.

Vígjáték

Beetlejuice – Kísértethistória

A Beetlejuice Tim Burton még azon korszakából való, amikor kifejezetten jó és egyedi filmeket csinált. A történet szerint egy fiatal, gyermektelen házaspár, Barbara és Adam egy autóbalesetben életét veszti, de szellemük az imádott családi házukban ragad. Ők ennek kifejezetten örülnek, szinte a mennyországban érzik magukat, azonban egy nap véget ér a nyugis szellemlétük, mert új, élő lakók költöznek a házba. Kezdetét veszi kísértés, ami inkább vicces, mintsem ijesztő. Mivel minden próbálkozásuk kudarcba fullad, Barbara és Adam kénytelen segítséget kérni a „bio-ördögűzőtől” Beetlejuicetól, amitől minden csak még jobban a feje tetejére áll. Michael Keaton Beetlejuice szerepében egészen kiváló alakítást nyújt.

Az ifjú Frankenstein

Az ifjú Frankenstein Mel Brooksnak, a filmparódiák királyának a szüleménye, akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint az Űrgolyhók, Fényes nyergek vagy a Drakula halott és élvezi. Brooks a rá jellemző humorral közelíti meg Mary Shelley regényét. A sztori szerint Frederick Frankenstein (Gene Wilder), fiatal agykutató megtudja, hogy hírhedt nagyapja ráhagyja kastélyát. Azonnal odautazik, ahol találkozik a furcsa személyzettel, a púpos Igorral (Marty Feldman), az öreg házvezetőnővel és a csinos asszisztenssel, Ingával. Bármennyire is azon volt egész életében, hogy levetkőzze a családi hírnevet az ifjú tudós folytatja őse bizarr kísérletét. Ám egy szerencsétlen baleset folytán teremtménye elszabadul és kezdetét veszi a kalamajka.

Addams Family - A galád család - Addams family 2. - Egy kicsivel galádabb a család

Addamsék egy imádnivalóan rosszindulatú galád család. Gomez és a felesége, Morticia az örök szerelmesek, két gyermekük a folyton valami gonoszságon gondolkodó Wednesday és Pugsley, a nagyi és két szolgájuk Izé és Lurch alkotják a családot. Na meg persze a rég elveszett Fester bácsi, Gomez bátyja, akit azóta is keres testvére. Egy este be is állít a halottnak hitt báty és mindenki boldog. Egy darabig, mert hát valami nem stimmel a bácsival, de minden jó, ha a vége jó, vagyis Addamsék esetében rémes. A második részben is imádnivalóan gonoszkodnak, megjelenik az első szerelem és immár egy új családtaggal is bővültek, egy haláli bajszos csecsemővel Pubert Addams személyében, aki Gomez és Morticia harmadik gyermeke.

Szellemirtók 1-2

A 80-as évek kultfilmje a Szellemirtók első és második része. A filmnek és zenéjének köszönhetően mindenki tudja, hogy kit kell hívni, ha valami furcsát látunk. Dr. Venkmant (Bill Murray), Dr. Stantzot (Dan Aykroyd) és Dr. Spenglert (Harold Ramis), a mániákus parapszichológusokat kirúgják az egyetemről, ahol eddig tanítottak és kutatásaikat végezték. Megélhetésük és Manhattan érdekében szellemirtó irodát nyitnak. Ezek után kezdődnek csak a bonyodalmak. Minkét részben Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, és Ernie Hudson sziporkáznak.

Drakula halott és élvezi

Még ha az adott film nem is annyira jó, Leslie Nielsent nem lehet nem szeretni. Alakításaival mindig megnevetteti a nézőt, el sem hinné az ember, hogy mielőtt áttért a nevettetésre szinte csak komoly és drámai szerepei voltak. A Drakula halott és élvezi ráadásul szintén egy Mel Brooks klasszikus. Drakula (Leslie Nielsen) a világ legveszélyesebb teremtménye, aki meglátja, meghal - a nevetéstől. Egy nap kikászálódik odvas koporsójából, hogy vadászni menjen. Ám a modern tudomány vívmányaival szemben a vadász könnyen prédává válhat. A valaha rettegett gróf mára kicsit kijött a gyakorlatból, néha melléharap, néha mellébűbájol.  Mindent megtesz, hogy ismét régi, félelmetes hírnevében pompázzon, ami igen érdekesre sikeül.

Horror-vígjáték

Hullajó

Peter Jackson nevét mára már mindenki ismeri a Gyűrűk ura trilógiának köszönhetően. Azonban Jackson már a kicsi Frodo kalandjai  előtt is készített filmeket, méghozzá olyan igazi gusztustalankodó és groteszk horror komédiákat. A Hullajó is még ebből a korszakból való filmje a rendezőnek. A filmben a Koponya-szigetről kerül egy új zélandi kisváros állatkertjébe egy undorító kinézetű és vérengző patkánymajom. Akit ez a teremtmény megharap, annak már nincs sok hátra, zombiként élvezheti tovább az életet. Főhősünk házisárkány anyukája is áldozata lesz a dögnek, később az otthonukban egyre csak sokasodnak a bezombult emberek, akik nem csak vérszomjasak, de elég kanosak is.

Evil dead - Gonosz halott 2 – A sötétség serege

A mára kultikussá vált Gonosz halott trilógia Sam Raimi rendező munkásságának talán legerősebb 3 darabja. A Gonosz halott első része az még igazi horror film volt, azonban a további két folytatás, az  Evil dead - Gonosz halott 2 és a A sötétség serege már vérbeli horror-vígjátéknak készült. Főhősünk „Ash” (Bruce Campbell) és barátnője, Linda egy elhagyatott erdei kunyhóba érnek, ahol Ash felfedez egy a sumér-korból fennmaradt titokzatos könyvet: a halál könyvét, valamint egy felvételt, amelyen egy professzor felolvassa a könyv ősi írásait. Hamarosan életre kel az erdő szelleme, megszállja Linda testét, aki rátámad Ashre. Elszabadul a gore, persze humorral átszőve, majd előkerül egy láncfűrész. Majd amikor már azt hinné Ash, hogy végre vége hirtelen a sötét középkorban találja magát. Ahol véget ért a második rész, ott folytatódik  A sötétség serege.

Szörnyecskék

A Szörnyecskék egyszerre irtó cuki és kegyetlen. Ki ne akart volna magának egy saját kis Gizmót, amikor először látta a filmet? Na ugye. Még ha úgy is tűnt, hogy azt az egyszerű 3 szabályt nem is olyan egyszerű betartani. Miszerint: „Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után!”   Billynek ez nem igazán jött össze. A víz hatására a Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni habzsolás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak át, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát. Útközben beugranak egyet úszni is, aminek köszönhetően már ezrével özönlenek elő.

Trancsírák

A Trancsírák kiválóan parodizálja az összes olyan horrorfilmes klisét, mint az eltévedt fiatalok egy ijesztő alaktól kérdezik meg, hogy merre kell tovább menni, aztán az az ijesztő alak követi őket egy másikkal, valami történik éjszaka az erdőben, amiért tuti, hogy ők a felelősek és így tovább. A két főszereplő Tucker és Dale gyerekkoruk óta barátok. Éppen Dale frissen vásárolt hegyi nyaralójához tartanak, mikor összefutnak egy csapat nagyképű és sznob egyetemista fiatallal. A srácok véletlenül ugyanoda tartanak, ahová ők: a Dale viskójához közeli tó partján táboroznak. Már az első este az egyetemisták egyike veszélybe kerül, de Tuckerék segítenek rajta. Az előítéletekkel teli társai úgy gondolják, Tuckerék elrabolták a lányt, s ijedtükben „suicid hajlamú öngyilkos szektások” módjára sietnek a segítségére.

Haláli hullák hajnala

A Haláli hullák hajnala Edgar Wright rendező Cornetto-trilógiájának – Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, Világvégeelső darabja. A film a zombi paródiák iskolapéldája. Shaun a törzshelyén, egy Winchester kocsmában tölti zsákutcába jutott életét legjobb barátja, Ed társaságában. Állandóan veszekszik az anyjával és még a barátnőjét is elhanyagolja. Amikor Liz ezt megunja szakít vele, ezután Shaun próbálja rászánni magát, hogy ráncba szedje az életét. Újra el kell nyernie barátnője szerelmét, rendbe kell hoznia a kapcsolatát anyjával, és még szembe kell néznie a felelősségteljes felnőttkor nehézségeivel is. Balszerencséjére, azonban pont ekkor zombijárvány tör ki, ami minden tervét felborítja. Shaun, Ed, a mama és a mostohaapa, valamint Liz és barátai a Shaun által ismert legbiztonságosabb helyen, vagyis a Winchesterben barikádozzák el magukat.

Családi

Karácsonyi lidércnyomás

Szintén egy Tim Burton klasszikus, lenyűgöző figurákkal és emlékezetes dalokkal a középpontban. A film a gyerekeknek is épp annyira kedvez, mint a felnőtteknek. Az ünnepek birodalmában járunk. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack belefásul, hogy mindig csak Halloween van és mindig rémisztgetni kell, amiben ő a legjobb. Nem találja önmagát, ezért ellátogat a közeli Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkáját. Ezért úgy dönt, hogy elraboltatja a Mikulást, és átveszi a karácsonyi feladatait. A megszokott labdák és babák helyett ezúttal levágott fejű rongybabák és hasonló szörnyűségek várják a gyerekeket a fa alatt.

Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak - Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó

Mindkét rész egyaránt szórakoztató felnőtteknek és gyerekeknek. Az elsőben Drakula gróf luxuskastélyában kizárólag a szörnyek pihenhetik ki rémes fáradalmaikat. Mert hát az emberek szörnyű lények és óva kell tőlük inteni mindenkit. A vámpírok fejedelme hétvégére bulit szervez a féltve őrzött, 118. születésnapját ünneplő kislányának. Erre rengeteg vendéget hív, többek között Frankensteint és menyasszonyát, a múmiát, a láthatatlan embert és vérfarkast a családjával. Minden rendben van a bulin, mígnem hátborzongató esemény történik: a kastélyba téved egy igazi, élő ember! Ráadásul fiatal, jó fej és megtetszik Drakula egyetlen kislányának. A második részben már az ennek a véletlennek köszönhetően a grófnak unokája is születik, aki félig ember és ez még több kalamajkához és nevetéshez vezet.

Hókusz pókusz

Az 1993-as filmben Carrie Bradshaw, azaz Sarah Jessica Parker még nem tudta, hogy milyen a jó szex, helyette inkább varázsolgatni próbált. A történet szerint a XX. század végi Halloween éjszakáján egy tinédzser, aki nem hisz a boszorkányokban, véletlenül életre kelt hármat is, méghozzá az egykor boszorkányságért felakasztott Sanderson nővéreket. A megelevenedett, hebrencs boszorkányok, Winifred (Bette Midler), Sarah (Sarah Jessica Parker) és Mary (Kathy Najimy) ott folytatják tovább, ahol 300 éve abbahagyták. Max az életét kockáztatja, hogy megvédje kishúga életét tőlük, amiben egyik osztálytársnője, egy segítőkész zombi és egy halhatatlan macska lesz a segítségére.

Fantasztikus labirintus

Az 1986-ban bemutatott film egyik producere George Lucas volt, a forgatókönyvön a Monty Python egyik tagja, Terry Jones dolgozott, David Bowie az éneklő Koboldkirály szerepében tündököl, a fiatal Jennifer Connelly pedig bájos és megnyerő. Kell ennél több? Sarah (Jennifer Connelly) szülei vendégségbe mennek, ám a kamasz lányukat otthon hagyják, hogy vigyázzon az öcsére, Tobyra, aki nem hagyja őt olvasni. Sarah mérgében azt kívánja, hogy bárcsak elvinné a Labirintus című mesében szereplő Koboldkirály Tobyt. Óhaja teljesül, amit Sarah egyből meg is bán, ha meg akarja menteni az öccsét 13 óra alatt kell átvágnia az ezer veszélyt rejtő labirintuson, valamint a Kobold városon egészen a Koboldkirály kastélyáig. Ha ez nem sikerül, akkor öccse örökre Kobolddá változik.

Casper

A Casper egy bájos gyerekmese kapzsiságról, szeretetről, barátságról és az elengedésről. Olyan megmosolyogtató cameókkal, mint Dan Aykroyd, Clint Eastwood, Rodney Dangerfield vagy épp Mel Gibson. Mindenki retteg a város szélén álló elhagyatott kastélytól. A környéken ugyanis mindenki tudja, hogy az ódon épületben kellemetlen kísértetek tanyáznak. Az új tulajdonos számára a megoldás azonban kézenfekvő: ki kell őket űzni. Casper, a legbarátságosabb kis szellem a világon, aki eddig halálra unta magát. Azonban egy nap olyan látogatói akadnak, mint ördögűzők, szellemirtók vagy építési vállalkozók. Aztán érkezik egy tizenéves kislány, akiről úgy gondolja, hogy ő végre a barátja lehetne. Először azonban ő is sikít, mint a többi, majd elájul, mint a többi. De ami ezután következik, az már egy vicces és néhol szívszorító történet.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/22052/pics/lead_800x600.jpg
családi,horror,lista,Vegyes vágott,vígjáték
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?