Aláírták az új Brexit megállapodást az EU-csúcson
Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.
Blogolj!

A forradalomra emlékezve

1956. október 23. és az azt követő időszak megkerülhetetlen pontja a magyar történelemnek, és természetesen a megemlékezésből a magyar filmvilág sem maradt ki. Most összeszedtünk pár alkotást, amik különböző módon dolgozzák fel, mutatják be a múlt eseményeit.

Napló apámnak, anyámnak (1990)

Mészáros Márta Napló trilógiájának (Napló gyermekeimnek, Napló szerelmeimnek) az utolsó darabja a Napló apámnak, anyámnak, amely közvetlenül az ’56-os forradalom leverése után játszódik.

1956-ot írunk, főszereplőnk, Juli csak novemberben tud hazajönni Moszkvából, ám addig szerettei itthon aktívan részt vesznek az eseményekben. Juli látja, hogy ami történt az nem ellenforradalom, ezért mindent megtesz az igazságért, de ezzel saját magát is veszélybe sodorja. A helyzetre való tekintettel többen is Ausztriába menekülnek, de egy idő után Juliék mégis úgy döntenek, hogy hazatérnek. Egy kis ideig úgy tűnt, hogy ez volt a helyes döntés, azonban hamarosan kezdetét veszik a politikai letartóztatások.

Szamárköhögés (1987) 

Gárdos Péter filmje azért is kiemelkedő a témával kapcsolatos filmek közül, mert a forradalom eseményeit naiv gyermekek szemén keresztül tárja elénk. Nem is beszélve Garas Dezső, Törőcsik Mari és Hernádi Judit felejthetetlen alakításáról. 

1956 októberében egyszer csak arra ébred egy testvérpár, Tomi és Annamari hogy valamiért nem kell iskolába menniük és ők ennek nagyon örülnek. Azt látják, hogy apa a rádióra van tapadva, majd elmegy dolgozni és úgy jön haza a munkahelyéről, hogy végre felpofozta a munkatársát. A nagyi elmegy kenyeret venni, de mire hazaér, már golyónyomok vannak rajta. Budapest teljesen kifordult magából, mindenhol lőnek, a család meg van zavarodva. Aztán itt a november és az életnek mennie kell tovább.

Mansfeld (2006)

A film az 1956-os események utáni időszakot dolgozza fel, Szilágyi Andor rendezésében. Mansfeld Péter barátaival a forradalom tüzétől fűtve kisebb-nagyobb balhékban vesznek részt, ám amikor foglyul ejtenek egy rendőrt, akkor már nincs visszaút. Vizsgálati fogságba kerülnek, és Mansfeld azért, hogy mentse nagykorú társát, magára vállal mindent.

A történet már túl van a forradalmon, nincsenek heroikus képek a harcokról, nem járjuk végig az ismert helyszíneket, nem éljük át újra a corvin közi, vagy akár a széna téri eseményeket. Egy fiú, egy sors áll a középpontban, ami önmagában is megrázó, Fancsikai Péter alakítása pedig meglepően szuggesztív. Egy fiú, egy sors, ami mindenkire, és mindenre hat.

Megáll az idő  (1981)

Gothár Péter klasszikusa leginkább a felnőtté válás nehézségeit mutatja be főhősein keresztül. Köves Dini és bátyja próbálják megtalálni a helyüket az amúgy is zavart, kaotikus világban, ahol nem csak az első szerelem, a házibulik, a barátokkal való csatározás, hanem ’56 árnyéka és egy disszidált apa is rányomja bélyegét a ’60-as évek hajnalára.

Szabadság, szerelem (2006)

Goda Krisztina a fiatalabb korosztálynak készített egy befogadhatóbb, „emészthetőbb” darabot, ami a történelmi eseményeket egy szerelmi szálon keresztül mutatja be. A vízilabdázó Karcsi (Fenyő Iván) és a mindenre elszánt egyetemista Viki (Dobó Kata) a forradalom kellős közepén esnek szerelembe, majd a történelem és az olimpia miatt végérvényesen elszakadnak egymástól.

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/21846/pics/lead_800x600.jpg
dráma,lista,történelmi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?