Blogolj!

Ember a ketrecben – Veszettek

Magyar filmre beülni a moziba mindig izgalmasabb, mint bármelyik hollywoodi produkcióra várni. Pláne azóta, hogy valami történt kb 10 éve, és a magyar filmgyártás kezd talpra állni. Nem kell bizonygatni, hogy miért, elég csak végigvenni az elmúlt pár év nagyjátékfilmjeit. Van magyar film, van mozifilm és van minőség.

Goda Krisztina is beállt ebbe a sorba 2005-ben, és bár rendezett rövid- és tévéfilmeket, mégiscsak a Csak szex és más semmivel lett neve a szakmában. Tipikus habkönnyű csányisándoros vígjáték volt ez, de szerethető és szórakoztató, nem akart többnek látszani, mint ami. Majd jött az 1956-os forradalom 50. évfordulójára időzített Szabadság, szerelem, két évvel később a Kaméleon, és most a Veszettek. Goda filmjeiből bár kevés van, mégis megmutatkozni látszik sokszínűsége és érett látásmódja, mivel hol vígjátékot, hol történelmi drámát, hol pedig izgalmas heist-filmet tud elénk rakni úgy, hogy láthatóan nem okoz neki gondot a zsánerek közötti utazás. Nekünk sem, hiszen ha valami minőségi és jól összerakott munka, akkor onnan egyenes út vezet a jó filmhez.

A jó film pedig megint megérkezett Goda Krisztina rendezésében és ehhez állandó munkatársa, Divinyi Réka forgatókönyvíró negyedik alkalommal adott segédkezet. Merész vállalkozás volt ez részükről, hiszen a Veszettek történetét tekintve megosztó és kényes témát dolgoz fel. Manapság, amikor mindennaposak a politikai csatározások, a mélyszegénység, a kisebbségi problémák, a bűnözés és a különböző etnikai csoportok ellentétei, különösen nehéz úgy bemutatni egy erről szóló filmet, hogy az mindenki számára elfogadható legyen. Választani kell, hogy a nézőpont melyik oldalon áll, de akkor el kell tudni viselni majd a támadásokat a másik oldalról, vagy próbál az ember semleges maradni, viszont, ahhoz nagyon ügyesnek és óvatosnak kell lenni. Goda az utóbbit választotta, és bár az alapszituációt és a mai magyar helyzetet figyelembe véve nehéz kibújni a „gárdafilm” címke alól, a készítők mégis állítják: szó sincs Magyar Gárdáról, a film csak egy szegénységben élő település hétköznapi gondjait akarja bemutatni egy testvérpár (Klem Viktor, ifj. Vidnyánszky Attila) szemszögén keresztül, akiket (és a települést) a felkarolni kívánó rendőrfőnök (Fenyő Iván) vesz a szárnyai alá több társukkal együtt, hogy saját kezükbe vegyék az irányítást és megszüntessék a bűnözést. Sajnos ismerős mindenkinek a helyzet, ez tagadhatatlan. De Goda bevállalta és azt is, hogy a semlegesség mezsgyéjén haladva, nem áll egyik oldalra sem. Itt nincsenek egyértelműen jók és rosszak, és nincs egyértelmű megoldás sem. Állandóan hömpölygő, hol kisebb, hol nagyobb mértékben hullámzó erőszak viszont van, ami mindig változtatja erejét a telepiek és a városiak között. Az erőszakkal együtt a film dinamikája is szépen mozog; gyors, heves tempójú film ez, ami szépen tükrözi a szereplőkben egyre elhatalmasodó kétségbeesést, növekvő erejüket és hatalmukat. Ahogy a történet, úgy Fenyő Iván is meglepően hiteles a karizmatikus vezér szerepében, ami üdítően hat megannyi szappanopera-jellegű rózsaszínfelhős romantikus filmje után. A magyar film 10 éve vérfrissítésen esett át, és mára már felnőtt egy újabb színészgeneráció, akik csak éppen hogy a szárnypróbálgatás fázisában vannak és így külön öröm új arcokat látni a vásznon. Ilyen a Hacktionból ismerős Klem Viktor és a frissen végzett ifj. Vidnyánszky is, akik csont nélkül vették az akadályokat, és még az olyan „nagy öregek” mellett is egyenrangúak, mint Nyári Oszkár, Csuja Imre vagy Molnár Piroska.

Szerencsére Goda nem esett abba a hibába, hogy kétórás demagógiát kapjon a néző, bár a megosztó helyzet miatt természetesen könnyű egyik oldal felé billenteni a filmet a másik kárára. Ez már persze a néző dolga, a rendezőnő viszont állásfoglalás helyett a szituáció súlyosságára, az emberi jellemváltozásokra hívja fel a figyelmet. A merész vállalkozásból viszont kihozva a maximumot, úgy néz ki, hogy a kb egy évtizeddel ezelőtt elkezdett út újabb példát szolgáltat a magyar filmgyártásba vetett hit számára.

2
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/21810/pics/lead_800x600.jpg
dráma,Kritika,Moziba be!,Veszettek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Konec Filma 2015-10-22 18:13:28
Goda Kriszta óvatos volt? Már most is rengeteg indulatot gerjesztett! Tök mindegy, hogy nevén nevezi-e a dolgokat, a tények magukért beszélnek. Már ha tényleg arról szól a film, mint amiket írnak róla. Mert eddig valóban rendesen kapott hideget-meleget.
Válaszolok
Pál vagyok 2015-10-21 22:05:06
Ennyire komoly a film? Vagy csak túl van spilázva, hogy megosztó lesz? Ami azt illeti elég durva kommentek vannak a youtube-os trailer alatt, ami csak azért furcsa, mert még nem is látták a filmet.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?