Blogolj!

A kemény csajok is sírnak – Sicario – A bérgyilkos

Denis Villeneuve nevét érdemes megjegyezni, mert ő az a hollywoodi rendező, aki bár sok filmet még nem készített, de nagybetűs alkotásokat tudhat a háta mögött (Felperzselt föld, Ellenség, Fogságban). Ami azért nagy szó, ha az ember Hollywoodban akar boldogulni. És hagyják neki. Mert Villeneuve nem a felhajtásra, a sztárságra gyúr, hanem meg akar mutatni valamit, el akar mondani valamit, és ezt meg is tudja csinálni. Nem is akárhogyan.

Az amerikai-mexikói határ közelében lévő drogbandák felszámolásán ügyködő drogelhárítási csapat (élükön Josh Brolin), egy rejtélyes, már-már fenyegetően szűkszavú figura (Benicio Del Toro) és az ebbe a káoszba belecsöppenő FBI ügynöknő (Emily Blunt) hármasának feszült viszonya és a nem utolsó sorban minden sarkon leselkedő kegyetlen mexikói maffiatagok és piti drogbandák árgus szeme (és kibiztosított fegyvere) kíséri végig a nem hétköznapi csapatot és minket, nézőket. A cél a fejesek kiiktatása, és az akció leszervezése. Persze az „újonc” FBI-os eltökélt, kőkemény, de ismeretlen terepen, ismeretlen emberekkel élet-halál helyzetben nem mindenki van a topon. Ő sem, mi sem, és ezen még az állandóan lappangó bizonytalanság, feszültség és akasztott torzók látványa sem segít. Horror ez a javából, de ez nem fikció, ez a valóság, egy „átlagos hétköznap” ebben a földi pokolban, ahol kénytelenek vagyunk akár a föld alá is főhőseinkkel tartani, akár akarjuk akár nem.

A rendező szeret a nézők idegein táncolni, de ez megbocsátható „bűne”, mert mégiscsak minőségi szívatást kapunk. A hétköznapiság, vagyis az az egyszerűség, ami az egész filmet végigkíséri, olyan alattomosan és erősen hat, hogy csak azt vesszük észre, hogy egyre jobban süllyedünk bele a székbe, együtt lélegzünk a főszereplőkkel, együtt menetelünk velük a szűk, végtelennek tűnő föld alatti járatokban, mint egy vergődő patkány. Nem tudjuk, legfeljebb sejtjük, hogy mi várhat a folyosó végén, elbújni és elmenekülni már nem tudunk, megfordulni már késő. Az erőteljes, minimalista történetvezetést nagyszerűen kíséri végig a hozzáillő atmoszférikus zene, a kitartott közelik, a mély, elviselhetetlen csendek pedig csak fokozzák az alapból sem üdítő történet hangulatát. Ahogy az alapszituáció, úgy a rendező is kíméletlen, nem finomkodik, nem szépít, megmutatja azt a felfoghatatlan kegyetlenséget, ami ebben a világban nap, mint nap zajlik. Szerencsére viszont nem esik át a ló túloldalára, pluszban sokkolni nem akar, bőven elég szörnyű az is, amit látunk és tapasztalunk, így okosan tartja meg a mértéket a rideg, de egyértelmű és a visszafogott ábrázolásmód között.

Ahogy korábbi munkáiban, úgy itt is tapasztalható, hogy Villeneuve-nek nem csak a hangulatteremtés, hanem a színészek kiválasztása is a vérében van. Bár szerencsére a főszereplők eddig sem tartoztak a rossz színészek közé, a rendezőnek mégis különleges érzéke van ahhoz, hogy mindig a maximumot hozza ki belőlük; Blunt és Del Toro talán még sosem játszottak ilyen jól. Ami alapvetően nem is kéne, hogy nagy elvárás legyen, hiszen mégiscsak profikról van szó, de azért lássuk be, hogy minimális színészi eszköztárból baromi ütőset és hiteleset kihozni, azért kemény feladat. És sikerült.  A szokatlan hármas közötti dinamika gyönyörűen halad végig a filmen: amíg Blunt karaktere a magabiztos fegyveresből szépen „lecsúszik” egy meggyötört kislányba, addig Benicio Del Toro figurája a rejtélyes háttéremberből fejlődik egy egyre sötétebb és elszántabb, ijesztő emberré. Ahogy a történetben, úgy a karakterábrázolásban is sorra bukkannak fel az apró (majd egyre nagyobb) titkok, és a még sötétebb egyéni drámák. A kínzóan fojtogató feszültség tökéletes összhangban van a cselekmény és a jellemváltozások között, együtt lélegeznek a filmmel, ahogy mi is a szereplőkkel.

Tehát Villeneuve megint kegyetlen volt velünk, de mi ezért szeretjük. Megint el akart valamit mondani, meg akart valamit mutatni és sikerült neki. Megint.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/21788/pics/lead_800x600.jpg
krimi,Kritika,Moziba be!,Sicario,thriller
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?