Blogolj!

Micsoda nő ez a férfi! – Transzneműség a vásznon

Ha már közeledik az egyértelműen Oscar-esélyes A dán lány, akkor körbenézünk, hogy milyen ehhez hasonló, nemváltással kapcsolatos filmek készültek.

(kép forrása: www.toutlecine.challenges.fr)

Kánikulai délután (1975)

A megtörtént eseményeket feldolgozó film Al Pacinoval a főszerepben, egy bankrablás körül forog. Pacino karaktere, Sonny két társával besétál egy bankba, ahol kissé suta módon próbálnak pénzt kicsikarni a dolgozókból. Rablásról van szó, bár minden balul sül el, szerencsétlen Sonny pedig belekeveredik egy túszejtésbe. De kiderül, hogy „nemes” cél vezérli.

Sidney Lumet filmje a maga két és fél órájával soknak tűnhet, de mivel a mozi karaktere kb félidőnél vált, így máris elfelejtjük, hogy majdnem három órát kényszerít ránk a rendező. A tipikus bankrablásos sztori egy drámába csap át, ahol Sonny barátjának (barátnőjének) problémájával szembesülünk. Így rá kell jönni arra, hogy a film és annak karakterei mennyire szép párhuzamban válnak eggyé: ahogy a történet is más megvilágításba kerül, úgy szereplői is, főleg Sonny párja, ugyanis a pénz egy nemváltó műtétre kell. Ekkor szembesülünk mi is, és az utca embere is azzal, hogy mi folyik itt, így már nem csak egy lúzer rablás, hanem egy sajátos szerelemi történet részesei leszünk.

A bárányok hallgatnak (1991)

Nem kell bemutatni a filmet, mindenki ismeri már Clarice Starling ügynök és Hannibal Lecter macska-egér viszonyát, viszont hiába istenítik sokan, szerintem a legüdítőbb karakter (persze, persze Anthony Hopkins után) Buffalo Bill és az ő elmebeteg játszadozásai. A pszichopata transzszexuális gyilkos előszeretettel bújik nők bőrébe, úgy, ahogy az őt alakító Ted Levine Bill karakterébe. Nincs semmi ripacskodás (legalábbis pont annyi, amennyi kell), és túljátszott mozdulat, szó nélkül elhisszük neki, hogy akár minket is bármelyik pillanatban elkaphat. Arról nem is beszélve, hogy a „dugj meg!” jelenet mindenkinek bevésődött az agyába, nem véletlenül.

Reggeli a Plútón (2005)

Patrick (Cillian Murphy) születésétől kezdve érzi, hogy valami nincs rendben vele. Pontosabban a többiekhez képest nincs rendben, ő nagyon is tudja, hogy mit akar. Nővé akar válni. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen környezete viszonylag jól fogadja döntését és külső-belső változásait, ami nagy szó, ha figyelembe vesszük, hogy a ’70-es évek Írországában járunk.

Ha transzneműség, akkor lelki szemeink előtt máris kőkemény drámát, lelki válságot és nyomorúságos sorsokat látunk, de ez a film más. A Reggeli a Plútón egy szerethető, bájos film, amihez nagyban hozzájárul Cillian Murphy csupaszív játéka és a ’60-as, ’70-es évek legnagyobb slágerei.

Transamerica (2005)

Ez az összeállítás ugye olyan filmekről szól, ahol férfiak válnak nővé. Ez a film sem kivétel, de van benne egy kis csavar: egy nő (Felicity Huffman) alakít egy férfit, aki átalakul nővé. Bonyolult? Kicsit az.

Tehát Bree (születési nevén Stanley) egy hosszú folyamat vége felé közeledik; végérvényesen is nő válik belőle. Igyekszik tehát mindennapjait is ehhez az új létformához alakítani, de ezt az amúgy sem egyszerű életet rég nem látott fia felbolygatja. Bree nehéz helyzetbe kerül, hiszen fiával nem túl rózsás viszonyát valahogy rendezni kéne, arról ugye nem is beszélve, hogy be kéne vallania neki, hogy az a nő, akit lát, az az apja.

A hol megrázó, hol már-már humoros történet egy nagybetűs road movie, hiszen itt nem csak a kilométerekben megtett, hanem a lelki, testi és érzelmi utazást követhetjük végig, arról nem is beszélve, hogy Huffman játéka lenyűgöző, ami egy ilyen összetett karakter esetében külön bámulatos.

Mielőtt meghaltam (2013)

Texas ma sem, ahogy a ’80-as években sem a toleranciájáról volt híres, így még pikánsabb Rayon élete, aki nem elég, hogy egy drogfüggő pasi, ráadásul nő. Vagyis nő akar lenni. Rayon (Jared Leto) karaktere olyan finoman, olyan szépen és intelligensen van bemutatva, hogy már-már komolyan bosszantó az, hogy Leto nem tud hibázni. Nem elég, hogy a fél világ odavan érte, rocksztár, de még marha jó színész is. Jóképű (ráadásul nőként is!), sokrétű, aki már fizikai átalakulásaival is bebizonyította, hogy a színészet nem csak egy hóbort nála. És ráadásul a szerepnek köszönhetően már Oscar-díjas is. Utáljuk! (Na, jó, nem.)

Címkék: akció, dráma, horror, lista
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/20136/pics/lead_800x600.jpg
akció,dráma,horror,lista
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?