Blogolj!

Kevésbé ismert filmek, amiket jó, ha megnézel – 8. rész

Egy kicsit hátrahagyjuk a fikciót, és előveszünk pár izgalmas dokumentumfilmet. Jön a nyolcadik rész. (Előző részek filmjeiből itt szemezgethettek: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

(kép forrása: www.origo.hu)

Cséplő Gyuri (1978)

Szociológiai témájú filmek sokasága készült a ’70-es években, a lakáshelyzettől kezdve, a munkanélküliségen át, a kisebbség kérdéséig minden témában. Schiffer Pál dokumentumfilmje a Balázs Béla Stúdió égisze alatt született meg egy Zala megyei cigányfiúval, Cséplő Gyurival a középpontban. A rossz körülmények között élő fiú szárnypróbálgatásait, és a nagyvárosi élettel való küzdelmeit örökíti meg a film. Bár dokumentumfilmként van aposztrofálva, mégis sok megrendezett, kreált jelenetből áll össze Schiffer mozija. Ez viszont nem azt jelenti, hogy fikciós történetről van szó, hiszen az események adottak, a szereplők valósak, ahogy helyzetük és életük is. A rendező úgynevezett szituációs dokumentumfilmet alkotott meg, amiben gyakorlatilag újraforgatták Cséplő Gyuri életét és sorsát.

Gyurika (2007)

Még egy Gyuri, még egy sajátos sors. Fehér Zsuzsa rövidfilmjének főhőse Gyurika, egy felnőtt férfi, de belül még csak gyerek. Megvan a magához való esze, ami esetében furcsán hangzik, de ő okos, csak nem úgy, mint általában mások. Bár szellemileg nem a korának megfelelő szinten van, mégis megtalálta a helyét az életben; a művészet és építészet világában érzi jól magát. Külső szemlélőként számkivetettnek tűnik, de Gyurika a rajz és az alkotás segítségével egy külön világot épített ki maga körül.

Szerelempatak (2013)

Szexszel mindent el lehet adni, mondják az okosok, amiben lássuk be, hogy van valami. Hiszen gondoljunk bele, hogy egy erdélyi idősekből álló csoport riportját másfél órán keresztül nézni, hallgatni a sok anekdotát és gyönyörködni a szép tájakban, nem rossz, de valljuk be, hogy sok ilyet láttunk már. De mennyivel pikánsabbá teszi a dolgot az, hogy ha a nénik és bácsik bájos őszinteséggel ecsetelik szexuális szokásaikat, az első együttlét élményét, vagy a titkos éjszakai akciózásokat? Na, ugye. Sós Ágnes egy merész ötlettől vezérelve fogta magát, és elutazott egy erdélyi faluba, ahol időseket kért meg arra, hogy meséljék el a szexhez való viszonyukat, élményeiket. A film szereplőinek átlagéletkora 75 év, így nem csak a téma, hanem a körítés is izgalmassá teszi a Szerelempatakot, nem is beszélve arról, hogy meglepő nyitottsággal és kellő humorérzékkel vegyítve egy igazi színfoltja ez a magyar dokumentumfilmeknek.

Bebukottak (1985)

Mész András filmje a tököli fiatalkorúak börtönébe kalauzol bennünket. Öt fiú, öt történet, öt szörnyű és ijesztő sors. A riportokból kiderülnek a bebörtönzések okai és a mindennapos küzdelem a túlélésért, a józanész megtartásáért. Gyilkosok, rablók, erőszakosak, mégis egy idő után megszánja őket az ember. Vajon a körülmények áldozati ők, vagy nem is érdemes kifogásokat keresni?  A dokumentumfilm kiábrándító képet fest a nyomorult helyzetbe keveredő, majd még nyomorultabb helyzetben élő fiatalokról, akik már-már beletörődve elfogadják a tényt, hogy „bebuktak”.

Káin gyermekei (2014)

Gerő Marcell a Bebukottak „folytatását” vitte vászonra. Hosszas előkészítés és kutatás után sikerült az öt főszereplő közül megtalálni párat, és nagy nehezen szóra bírni őket. A rendező elsődleges célja az volt, hogy bemutassa azt, mi vár egy emberre, miután az egész fiatalságát megbélyegezte egy szörnyű tett, majd annak következménye. Le tudja-e vetkőzni a múlt sötét fejezeteit, a megbélyegzés átkát, talpra tud-e állni megannyi kegyetlen év után?

 

Címkék: dokumentumfilm, lista
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/20086/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,lista
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?