Blogolj!

Harminc az új húsz? – Kész katasztrófa

Manapság valahogy a háttérbe szorultak a vígjátékok, ami nem is csoda, hiszen mindent elnyomnak a szuperhősös-képregényes filmek, a kemény drámákról nem is szólva. Ne legyünk ennyire szívtelenek magunkkal, a vígjátékok igenis kellenek a lelkünknek, és Judd Apatow szolgáltatja is az anyagot rendesen.

Ha Judd Apatow, akkor (alpári) poénok, romantika és kliséhalmaz. De mégis van ezekben a filmekben (A 40 éves szűz, Felkoppintva, 40 és annyi) valami, amitől nem kínos és ciki lesz a sztori, nem kényelmetlenül feszengünk közben, hanem felszabadultan röhögünk. Vagy meghatódunk. Aztán megint röhögünk. Az egyszer biztos, hogy Apatow tud valamit, és klisék ide vagy oda, alkotásaiban van valami kis csavar, egy fricska, amitől az alpári már nem is olyan ciki, a sokadik béna poén nem is olyan béna. Az sem elhanyagolható persze, hogy a karakterek és a színészgárda kialakítása, illetve kiválasztása mindig olyan zseniális (gondolok itt például Kristen Wiigre, Melissa McCarthy-ra, vagy Steve Carell-re), hogy ettől baromi szerethetőek és szórakoztatóak lesznek a filmjei.

(kép forrása: www.movietvtechgeeks.com)

Nem kivétel a Kész katasztrófa sem, ami a címmel ellentétben nagyon is élvezhető. Köszönhető ez annak, hogy a forgatókönyvet is jegyző, „civilben” humorista Amy Schumer játssza a főszerepet, aki harmincon túl is leragadt a pasifaló, bulis csaj szerepében, akinek nem kell a kötöttség és kb mindenkit hülyének néz, aki családot alapított már. De persze egy munka kapcsán mégiscsak megtalálja őt a szerelem, Aaron (Bill Hader), a sportorvos személyében. Egy ideig jól is működik a dolog, majd Amy rájön, hogy itt baj van, ő nem akar senkihez sem tartozni, így eljutnak a szakításig, majd természetesen a pasifaló egyszerre csak ráeszmél, hogy ez így nem mehet tovább.

(kép forrása: www.collider.com)

Semmi új nincs ebben a sztoriban, hacsak nem a szokásos Apatow-csavar, vagyis a szerepek felcserélése. A nagyvárosi nő, aki kikéri magának a kötöttségeket, ágyról ágyra jár, és ez neki jó, illetve a férfi, aki visszafogott, nyugodt természetével szelídíti meg végül kiválasztottját. És még úgyis, hogy gyakorlatilag a nőt bármelyikünk leribancozná a való életben, itt igenis szerethető karakter válik belőle, ahogy Aaron sem egy béna kis papucs, hanem egy humoros, laza figura. A rendező titka a béna dolgok profi alkalmazása, amitől ez a film sem lesz „katasztrófa”, hanem egy kellemes kikapcsolódás. Bár annak ellenére, hogy a poénok ülnek, kissé túl sok van belőlük (ha lehet egyáltalán ilyet mondani vígjáték esetében), illetve az indokolatlan kétórás játékidő miatt elveszíti a film a ritmusát a végére, ahogy a néző is a türelmét, hiszen úgyis mindenki tudja, hogy mi lesz a vége. Nem kellett volna ennyire elhúzni azért a pár plusz poénért, de még így is megtartotta a „méltóságát”. Ha másért nem is, a két főszereplőért megér egy laza kis estét, mert a mozifilmek világában csak mostanában helyet kapó Amy Schumer és Bill Hader nagyon is megérdemli a nézői figyelmet.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/19877/pics/lead_800x600.jpg
Kész katasztrófa,Kritika,Moziba be!,romantikus,vígjáték
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?