Blogolj!

Kevésbé ismert filmek, amiket jó, ha megnézel – 6. rész

Izgalmas thai film, spanyol élet-halál harc és orosz földönkívüli sztori. Itt a sorozat hatodik része. (Előző részek pedig itt: 1, 2, 3, 4, 5)

(kép forrása: www.shockya.com)

The Skeleton Twins (2014)

Látszólag egy amerikai vígjáték két testvérről, akiket távolra sodort egymástól az élet, ám szintén az életnek köszönhetően újra találkoznak 10 év elteltével. Az újra összeszokás, egymás megismerése és elfogadása felnőtt fejjel természetesen sokkal nehezebben megy, de ha az ember igazán kitartó, akkor sok minden lehetséges.

A The Skeleton Twins annak ellenére, hogy két nagyszerű komikus (Bill Hader és Kristen Wiig) szerepel benne, nem igazán komédia, de nem is szívszaggató történet. Valahol a kettő között félúton találja meg a film a helyét, és ettől a kettősségtől és jó sok esendő, emberi momentumtól lesz nagyon szerethető a sztori, ami csupán két életről, és az azokat összekötő kapocsról szól.

Fejlövés (2011)

Thai filmínyencség, ami egy rendőr (Tul – Jayanama Nopachai) kilátástalannak tűnő harcát mutatja be a rosszfiúk ellen. Ez eddig nem olyan újkeletű dolog, de Tulnak egy fejlövés során agya kissé meghibásodott. Bár túlélte a támadást, egy hátránya lett a sérülésnek; mindent fejjel lefelé lát. Tehát Tul nyomában a maffia, hogy bosszút álljanak rajta, és ahogy egyre jobban belebonyolódik ebbe a magányos harcba, még az élete is feje tetejére áll. Szó szerint.

A távol-keleti filmek sajátja, hogy van bennük valami megmagyarázhatatlan bölcs és büszke felhang, amitől a legtöbb történet valamiféle méltóságot sugall. A Fejlövés sem kivétel, és bár egy szokatlan akcióhős segítségével folyunk bele a drogok és a maffia sötét világába, valahogy ez az ázsiai attitűd külön üdítően hat, még ha kicsit meg is fordul velünk a világ.

A belső tenger (2004)

Alejandro Amenábar megrendítő filmje egy emberről (Ramón – Javier Bardem), aki évtizedek óta ágyhoz kötötten él, egyik végtagját sem tudja mozgatni. Úgy érzi, eljött az idő, hogy véget vessen szenvedéseinek, viszont páran megpróbálják őt erről lebeszélni. A kérdés már csak az, hogy végül vajon ki győz meg kit?

Egy érdekes, és kemény kérdést jár körbe Amenábar filmje; az eutanáziáról mindenkinek meg van a véleménye, bár általános nézet ezzel kapcsolatban sosem lesz. Kinek van igaza? Annak, aki méltósággal akar dönteni saját haláláról, vagy aki minél tovább akarja a beteget az élők között tartani?

Szkafander és pillangó (2007)

Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric), az Elle magazin főszerkesztője egyik nap agyvérzést kap, ennek következtében pedig lebénul, nem tud beszélni, és csak egyik szemével képes kommunikálni. Mire orvosai és ő is rájönnek arra, hogy hogyan képes ilyen állapotban kapcsolatot tartani a világgal, egy nővér és rengeteg kitartás segítségével a bezárt szellemét szabadjára tudja engedni, és egy könyv születik meg.

Az igaz történet alapján készült film egy - A belső tengerhez hasonlóan – belső vívódást mutat be, bár ebben a helyzetben még súlyosabb a helyzet. El sem tudjuk képzelni, hogy egy egészséges, friss elme miféle kínokat élhet át, mert nem talál magának eszközt, amivel érvényesülni tudna. A történet érzékeny és finom ábrázolása egy emberről, aki kívülről egy „bábu”, belül viszont szárnyal.

Halálhegy – Dyatlov-rejtély (2013)

Egy szintén igaz történetet dolgoz fel az orosz Dyatlov-rejtély az 1950-es években eltűnt túrázókról, akik a mai napig megmagyarázhatatlan módon haltak meg egytől egyig Szovjetunió egyik hegyén. Sérüléseikre (vagy azok hiányára), illetve szemtanúk furcsa és szokatlan vallomásaikra nincs magyarázat. Sok teória látott napvilágot a szovjet hadsereg kísérletezéseiről, vádállatok támadásáról és földönkívüliekről is. Ahogy sokakat, úgy egy amerikai csoportot is érdekli a történet, így elindulnak, hogy kiderítsék az igazságot. A film ezt az esetet viszi vászonra.

Aki imádja a rémtörténeteket, és harmadik típusú találkozások élménybeszámolóit, annak a Dyatlov-rejtély izgalmas kikapcsolódás lesz. Persze lehet vitatkozni, hogy kinek van igaza: a helyszínre érkező felderítőcsapatnak, vagy a helybéli lakosoknak, de valószínűleg sosem fogjuk megtudni az igazságot. A film is csak a sok verzió egyikét dolgozza fel, de rejtvényekből és izgalomból nem lesz hiány, az biztos.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/19822/pics/lead_800x600.jpg
akció,dráma,horror,kaland,lista,thriller,vígjáték
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?