Blogolj!

Kevésbé ismert filmek, amiket jó, ha megnézel – 5. rész

Összeesküvés-elmélet, apokalipszis és egy gótikus lidércnyomás az ötödik részben. (A sorozat előző részei itt találhatóak: 1, 2, 3, 4. rész)

(kép forrása: www.screencrush.com)

Halovány (2011)

A francia horrorok valamilyen oknál fogva sokkal brutálisabbak, mint például amerikai társaik. Elég csak megemlíteni a Mártítokat vagy a Betolakodót. A műfaji klisék természetesen mindegyikben felfedezhetőek, viszont van egy bizonyos plusz, ami egyedibbé teszi ezeket az alkotásokat.

A Halovány esetében sincs ez másként (pláne, hogy az a Julien Maury-Alexandre Bustillo rendezőpáros készítette ezt is, mint a Betolakodót). Az alaptörténet egyszerű: Lucie (Chloé Coulloud) szociális munkás, aki egy ódon házban kap munkát egy idős nő ápolása kapcsán. A lány megtudja, hogy a kastély kincseket rejt, így pár barátjával elindulnak egyik éjjel felfedezőútra, de mondanom sem kell, nem lesz egy egyszerű menet. A nő ijesztő, a ház ijesztő, tehát az atmoszféra máris megvan a borzongáshoz. Viszont az az emlegetett plusz, a látványvilág, a hangulat a színek és a zene összességében egy olyan stílusos gótikus horrort alkot, amit – ha nem is igazán a nem túl eredeti sztori miatt – érdemes megnézni, pláne ha ki akarunk szakadni kicsit a kissé elcsépelt amerikai horrordömpingből.

A 237-es szoba (2012)

Kubrick Ragyogását talán senkinek sem kell bemutatni. Egy nagyszerű film, izgalmas történettel és a zseni Jack Nicholsonnal. Nem is csoda, ha a filmnek kialakult egy nagy rajongótábora, sőt, talán valami több is. A 237-es szoba című dokumentumfilm, a filmben is szereplő rejtélyes szobáról kapta címét. Sokak szerint a Ragyogás nem pusztán Stephen King regényének adaptációja, hanem annál sokkal több. Rejtett üzenetek, holokauszt, hamisított holdraszállás… Természetesen ezeket a teóriákat a film szereplői részletesen kifejtik és bár nem túl meggyőzőek, sőt, néhol elég megmosolyogtatóak és paranoidnak tűnnek, azért összességében mégiscsak rendhagyó és érdekes dokumentumfilmet kapunk Kubrick egyik legjobb filmjének sajátos elemzései kapcsán.

Az út (2009)

Sok posztapokaliptikus film készül mostanában, ahol általában meg kell harcolni minden apróságért; élelem, víz és biztonság. Az út is egy ilyen helyzetben mutatja be főhősünket (Viggo Mortensen) és fiát, akik a feleség (Charlize Theron) halála után kénytelenek útnak indulni, hogy életben maradhassanak.

Sajátos road movie, ahol a történések lassan folydogálnak, a nyomasztó, szürke hétköznapok csak vánszorognak, ahogy apa és fia is. Nem az számít, hogy mitől vált olyanná a világ, amilyenné (ez ki sem derül), hanem a jelen számít, és a túlélés. A csendes küzdelem végigkíséri a filmet, jól érzékeltetve a mindennapi küzdelmet. Nem harsány és nem látványos, hanem inkább egy visszafogottabb történetet kapunk, ami talán így (ha egyáltalán el lehet képzelni egy ilyen helyzetet) még hitelesebb, mint hivalkodó apokaliptikus társai.

Maniac (2012)

Sorozatgyilkosos filmek dögivel vannak, általában nyomozással, üldözéssel, látjuk, ahogy a gyilkos sorra öli áldozatait stb… Ám van olyan eset, amikor nem kívülállóként szemléljük az eseményeket, hanem mi magunk vagyunk a gyilkosok, és minden a mi szemszögünkből látszódik. A Maniac is ilyen, egy izgalmas gyöngyszem, ahol Frank (Elijah Wood) nem bír ellenállni vágyának, hogy lányokat öljön. Amúgy sem szívderítő látvány egy gyilkosságot végignézni (még ha csak filmről is van szó), de ebben az esetben a szubjektív kameranézet miatt még inkább belesüppedünk a történetbe, ami egy nagyszerű pluszt ad az alapvetően nem túl eredeti történethez. A megvalósítás a lényeg, illetve az se felejtsük el, hogy mindenki Frodóját ilyen szerepben látni végre kizökkent minket a „bájos kékszemű fiúcska A gyűrűk urából” kliséből és rájövünk, hogy Mr. Wood igenis tud gonosz lenni, ha akar.

Mary és Max (2009)

Hogy ne csak szörnyülködésből és ijesztgetésből álljon ez a lista, a végére itt egy bájos és imádnivaló animációs film, a Mary és Max. Két látszólag totálisan különböző ember kapcsolatát dolgozza fel ez a szívmelengető mese: Mary Ausztráliában él, kissé bénácska kislány, aki egyszer csak levelet ír egy brooklyni férfinak, Maxnek. A kislány csak tizenéves, Max viszont már egy felnőtt férfi, két ember, a világ két különböző pontján. Elsőre legfeljebb annyi a közös bennük, hogy mindketten furcsán állnak az élethez, nem igazán tudnak környezetükkel mit kezdeni. Viszont a levelezés közben ők is, és mi is megismerjük mindkét fél életét, aranyos és szomorú történeteiket. Ez a csupaszív, keserédes, amolyan „sírva nevetős” mese az egyik legkedvesebb történet az elmúlt években egy furcsa párról, a világról és az életről.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/19787/pics/lead_800x600.jpg
animáció,dokumentumfilm,dráma,horror,lista
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?