Blogolj!

Kevésbé ismert filmek, amiket jó, ha megnézel – 4. rész

Megérkezett a negyedik adag, szemezgessetek. (Az előző részeket itt, itt és itt olvashatjátok vissza.)

(kép forrása: www.marcikenobi.wordpress.com)

A.C.A.B. (2012)

Focihuligánokról már készült jópár alkotás, de „ellenségeikről”, a rendőrökről talán még nem. Az olasz A.C.A.B. (All Cops Are Bastards) nem csak azt az oldalt mutatja be, amit mi is látunk TV-ben, utcán, akárhol, hanem a dolgok mögé tekint. Ez nem egy huligánfilm és nem is igazán rendőrfilm, inkább annak keveréke, ahol megismerheted a stadionokon belüli és kívüli életet, és rájössz arra, hogy nem minden fekete és fehér.

A film jól egyensúlyoz a dráma és akció között; nem lesz túl érzelgős és túlságosan „balhés”. Mindkét oldalt arányosan adagolja, úgy, ahogy a főszereplőkben is megvan a jó és rossz oldal. Emiatt, a vegyes bemutatás miatt pedig nem csak a foci szerelmesei, hanem „civilek” is bátran megnézhetik.

Az osztálytalálkozó (2013)

A svéd Anna Odell (a film írója és rendezője is egyben) 20 év után újra látja gimnázium osztálytársait. Öröm, boldogság, nosztalgia, gondolná az ember, de Anna-nak csak a nosztalgia jutott, és az sem a kellemes fajtából. A nő szembesíti volt iskolatársait azzal a mérhetetlen gonoszsággal és kegyetlenséggel, amit rázúdítottak az évek során és várja a megváltást. A megváltás viszont nem jön, csak újabb megaláztatás, úgy, mint 20 évvel ezelőtt.

A gyerekek kegyetlenek – szokták mondani -, de mi van akkor, ha felnőttként is ugyanolyanok maradnak? Örökké nem lehet a „még csak gyerekek voltunk” álca mögé bújni. Vajon 20 év után jogos a számonkérés? Van ennek az évekig tartó terrornak elévülési ideje? Egyáltalán bármit meg lehet változtatni két évtized távlatából?

Hogyan nevezzelek? (2012)

Tipikus kamaradráma, öt emberrel a középpontban. Egy jómódú baráti társaság összeül vacsorázni, beszélgetni a világ dolgairól, az emberi kapcsolatokról, és nem utolsó sorban egyikük születendő gyerekéről. Jönnek a szokásos kérdések, hogy fiú lesz-e vagy lány és mi lesz a neve? Adolf, kapják a választ az érdeklődők, mire mindenki megrökönyödik, hiszen egy bizonyosra asszociál mindenki. És elkezdődik a vita, hogy az Adolf pusztán egy név, vagy hordoz magában valamiféle ideológiát is?

Egy név jobb esetben egész életünkben a védjegyünk marad. Kötődünk hozzá, a nevünk hozzánk, vagy mi a nevünkhöz „formálódunk”. Minden egyes név mellé el tudunk képzelni egy adott külsőt. De ha egy név nem csak külsőséggel, hanem tettekkel is párosítható, akkor van igazán súlya. Adolf is csupán egy férfinév, és bárki adhatja fiának, de vajon ez megpecsételt sorssal is jár, vagy itt az ideje ezt a nevet tisztára mosni?

Az öldöklés istene (2011)

Még egy kamaradráma sztárrendezővel (Roman Polanski) és sztárparádéval: John C. Reilly, Jodie Foster, Christoph Waltz és Kate Winslet főszereplésével.  A két házaspár gyerekeik verekedése kapcsán találkoznak és próbálják megvitatni, hogy mi is történt, ki  volt a hibás. Persze mindenki a másikra mutogat és kis idő elteltével már nem is a gyerekek, hanem ők maguk válnak a beszélgetés és a probléma fő forrásává.

A film egyértelműen Bunuel Az öldöklés angyala című filmjére hajaz, hiszen a főszereplők itt sem képesek elhagyni a film színhelyéül szolgáló lakást, hiába futnának el a problémák, viták elől.

Engedj be! (2008)

Ha azt mondom, vámpíros film, akkor biztos mindenkinek az Alkonyat-filmek jutnak eszébe. Viszont itt van egy nagyszerű nagyvárosi vámpír sztori egy átlagos kislánnyal, aki a stockholmi lakótelepek egyikén lakik. Történetesen vámpír, amit szégyell, ezért visszahúzódó, de egyszer csak találkozik egy kisfiúval, akivel – talán életében először – barátságot köt.

A misztikus lények alapból is izgalmasak, pláne akkor, ha hétköznapi dolgokkal párosulnak. Hiszen a vámpírokat is leginkább Transzilvánia hegyei között képzeljük el és nem egy lakótelep egy kis lakásában. Itt viszont ez a helyzet; a misztikum és mindennaposság elegye, nem is beszélve a skandináv filmek esszenciájával.

Címkék: akció, dráma, fantasy, lista
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/19663/pics/lead_800x600.jpg
akció,dráma,fantasy,lista
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?