Blogolj!

Kevésbé ismert filmek, amiket jó, ha megnézel – 3. rész

Elérkezett a sorozat harmadik része újabb izgalmas alkotásokkal. ( Az első részt itt, a másodikat pedig itt tudjátok elérni.)

(kép forrása: www.spiritofbaraka.com)

Enemy (2013)

Denis Villeneuve leginkább a Fogságban című nagyszerű thriller rendezőjeként lehet ismerős, de van neki egy kissé elrejtett filmje Enemy címen, szintén az egyre jobban színészkedő Jake Gyllenhaal főszereplésével. Nehéz erről a filmről beszélni, mivel elég furcsa és bőven megfejtésre szorul, ám ebből a szempontból viszont izgalmas is, mivel beszédtémának/agyalásnak/rejtvénynek kiváló.

Az átlagos életet élő tanár (Gyllenhaal) egyszer csak meglátja hasonmását (saját magát?) egy filmben. Felkeresi az illetőt, és ez a megismerkedés nem csak saját, de családja életére is végzetes hatással lesz.

Under the skin (2013)

Megint egy furcsa film, ami jobban érthető, viszont ez is elsősorban a türelmes nézők terepe ,mivel akció, párbeszéd nemigen van benne, viszont az érdekes sztori és gyönyörű képek kárpótolnak mindenért.

Scarlett Johansson egy rejtélyes, furcsa nő, aki csak kering Skócia utcáin, hol autójával, hol gyalog, és egy férfi mindig követi, ellenőrzi őt. Egy elhagyatott ház az „otthona”, ahová a könnyedén elcsábított férfiakat viszi fel, majd végez velük. Egyik alakalommal viszont úgy érzi, hogy megtalálta a hozzávaló társat, de végzete elől nem menekülhet.

Miss Violence (2013)

Családon belüli terror és erőszak sajnos gyakori, ahogy annak megfilmesítése is. De mivel ez nem egy szokványos amerikai alkotás, hanem egy görög film, így egy kicsit máshogy is dolgozza fel a történteket. Nem hatásvadász és sokkoló, hanem feszült és lappangó. A rendező (Alexandros Avranas) direkt csak sejteti a történéseket. Ebben a történetben nem a kimondott szavakon és az elcsattanó pofonokon, hanem pont ezek hiányán van a hangsúly. Az számít, amit nem látunk, azok a szavak a legfontosabbak, amiket nem mondanak ki.

Egy lány 11. születésnapján derült mosollyal az arcán kiugrik a lakás erkélyéről. Családja döbbenten nézi ezt végig, és szép lassan megismerjük az ugrás hátterét; apa és lánya között a kapcsolat bizarr és beteges, amiről ráadásul az egész család tud, csak nem szól. Félnek, ahogy egész életükben tették, és ahogy sajnos sokan a valóságban is átélik ezeket a szörnyűségeket.

Citadella (2012)

Ciarán Foy szereti a horrorokat, hiszen nemrég megcsinálta a Sinister második részét, pár évvel ezelőtt pedig a Citadellát. Nem szokványos film, egyszerű elemekkel dolgozik, viszont ugyanolyan hatást képes elérni, mint bármelyik parafilm, csak nem látni rajta a küszködést a nézők kegyeiért.

Ha már horror, akkor tudjuk, hogy milyen szörnyű, ha a gonosz egy gyerekben lakozik. Az meg még rosszabb, ha több gyerekben. Tommy magára marad felesége halála után kisgyerekével egy lakótelepen, ahol rettegésben tartja őt egy furcsa gyerekbanda. Emberek, de mégsem, valami ijesztő másság van bennük, és persze egyet akarnak, hogy Tommy meghaljon, babája pedig az övék legyen.

Baraka (1992) – Samsara (2011)

A két dokumentumfilm Ron Fricke évekig tartó nagyszerű munkája. A minket körülvevő világot mutatja be mindkét alkotás, szavak nélkül. Míg a Baraka (teljes címén Világok arca: Baraka) elsősorban a természeti jelenségeket és a természetben élő törzseket veszi górcső alá, addig a Samsara (Samsara – A lét örök körforgása) a távoli tájaktól közelít fokozatosan a nagyvárosi dzsungel felé. Ez a két dokumentumfilm egy nagyszerű utazás nem csak a világ körül, de a filmnyelv tökéletes ki- és felhasználása. Fricke képei és a felvételek összeállításai rendkívül érzékenyek és nem utolsó sorban gyönyörűek, a filmek ritmusa és hangulata magával ragadó, mint afféle meditáció. Mozgó képeskönyv a Földről.

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/19526/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,dráma,fantasy,horror,lista
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?