Blogolj!

Cápa 40

Idén 40 éves minden idők egyik legizgalmasabb és legijesztőbb filmje, A cápa. Steven Spielberg klasszikusának tiszteletére íme 10 érdekes infó a filmről.

1. A filmben Brody kutyája igazából Steven Spielbergé volt, aki Elmer névre hallgatott.

2. A cápa egyik leghíresebb eleme John Williams zenéje, ami kimondottan minimalista, viszont ebben rejlik ereje. Spielberg amikor először meghallgatta, kinevette azt, később viszont belátta, hogy a film fele olyan sikeres lett volna a zenei téma nélkül.

3. A rendező a mechanikus cápát ügyvédjéről nevezte el Bruce-nak.

(kép forrása: www.filmmakeriq.com)

4. A film legtöbbször idézett mondata („Ehhez egy nagyobb hajó kéne”) nem volt benne a forgatókönyvben, Roy Scheider improvizált.

5. A filmben szereplő hajó, az Orca majdnem elsüllyedt a forgatás alatt. Spielberg megafonon utasította az embereket, hogy mentsék ki a színészeket, ám John C. Carter a hanganyagokat féltette ezzel a felkiáltással: „Francba a színészekkel, mentsétek a hangberendezést!”

6. Az Orca nem, viszont Bruce, a cápa teljesen elsüllyedt, mivel egyáltalán nem tesztelték a szerkezetet előtte vízen. Búvároknak kellett kiemelni a tengerfenékről.

(kép forrása: www.drafthouse.com)

7. Richard Dreyfuss és Robert Shaw egyáltalán nem kedvelték egymás. Shaw szerint ezért tudták sikeresen eljátszani a fesztült kapcsolatot a filmben is.

8. Shaw alkoholproblémája mindenki számára ismert volt. Roy Scheider egy interjúban jellemezte őt: „Józanul tökéletes úriember volt, viszont amikor ivott, teljesen átfordult és seggfej lett belőle.” A színész részegsége miatt nem tudták felvenni az egyik híres jelenetet, az Indianapolis tengeralattjáró történetét sem. Mikor Shaw rájött, hogy hibát követett el, kérte a rendezőt, hogy másnap próbálják meg újra. Shaw ekkor már tökéletes alakítást nyújtott.

9. Amikor 1975 nyarán kijött a film, Amerikában 67 millió nézőt vonzott be a mozikba.

10. Az 1976-os Oscar-ceremónián John Williams vezényelte a zenekart. Amikor megtudta, hogy ő nyerte a díjat a legjobb eredeti filmzenéért, gyorsan felrohant a színpadra a zenekari árokból, majd utána visszasietett vezényelni.  

Címkék: lista, Vegyes vágott
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/13612/pics/lead_800x600.jpg
lista,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?