Blogolj!

Isla Nublar: all inclusive – Jurassic World

Welcome to the paradise city! – szólhatna akár így is az invitálás, hiszen van itt minden, ami a 21. századi ember igényeinek megfelel; ellátás, menő gömbkocsik, VIP jegy, gyönyörű tájak, és ha még ez sem lenne elég, akkor hatalmasabb és ijesztőbb lények sokkal, de sokkal több foggal. Mert az úgy menő.

A 20 éves Jurassic Park kapui újra megnyílnak Jurassic World néven, hiszen ez így mégiscsak grandiózusabbnak hat, de hiába lett szörnyű vége a dinóparknak a ’90-es évek hajnalán, igyekszik mindenki ezt elfelejteni, hiszen a fejlett géntudomány és számítógépes kütyük mellett mindenki teljes biztonságban érzi magát. Csak egy a bökkenő: mi van akkor, ha a teremtmény teremtője ellen fordul?

undefined(kép forrása: www.cinestar.hu)

A Jurassic World nem titkolt szándéka az volt, hogy egyfajta emléket állítson az eredeti filmnek. Ez szép gondolat, és azoknak a nézőknek, akik még moziban látták a ’93-as filmet, tényleg nosztalgikus élményt nyújt. Talán túl nosztalgikusat is. A történet semmivel sem több, mint elődje; a szuperintelligens-gigagonosz dinoszaurusz kiszabadul, majd jön a vérengzés és menekülés. A főszereplők (Chris Pratt, Bryce Dallas Howard) felállása is maradt a férfi-nő-két gyerek négyesénél és természetesen a főgonosz (Vincent D’Onofrio) is elnyeri méltó büntetését. Egy műfaji film esetében ezek az elcsépelt „fordulatok” nem is jelentenek gondot, viszont a nosztalgia fogalma eléggé félresiklik egy ponton. Az eredeti helyszín, vagyis Isla Nublar és John Williams kiváló zenéje (ami végigköveti az egész filmet) bőven elég lett volna az emlékek felelevenítéséhez, hiszen maga a történet is és a film címe is elég egyértelművé teszi a dolgot. A szájbarágós attitűd viszont már túlságosan zavaró két órán keresztül. Hiszen nem egy remake-et akarunk nézni és nem is ismétlést. Valahol a Jurassic World elcsúszott és úgy is maradt; konkrét jeleneteket vettek át és forgattak le újra az eredeti filmből, ami még az első harmadban szórakoztató, mert a néző felüdül, hogy mi mindenre emlékszik az első részből, de később ez egyre kellemetlenebb lesz. Nem is beszélve a kínos, giccses párbeszédektől és „bimbózó szerelem” ábrázolásáról. 

undefined

(kép forrása: www.forbes.com)

Ennek ellenére a Jurassic World szórakoztató kalandfilm lett, vannak jó pillanatai, amikor egy-egy poén ül, vagy egy akciójelenet izgalmas. Ha a nosztalgia nem az „újraforgatásban” merült volna ki nagy részben, hanem maradnak a finomabb dolgoknál - mint például a régi és új világ találkozásánál, amikor a Jurassic World-ben megtalálják a Jurassic Park romjait – akkor kimondottan élvezetes lett volna.

Ezekben a pillanatokban az ember még el is hiszi, hogy ez a könnyed nyári mozi maradéktalanul jó választás volt, viszont amikor meg túlságosan bugyuta párbeszédeket és ezer éve elcsépelt jeleneteket kell nézni, akkor sajnos nem elég a nosztalgia. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/13577/pics/lead_800x600.jpg
akció,Jurassic World,kaland,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?