Blogolj!

Ahol a posványból nincs kiút – Mocsárvidék

1980, Spanyolország. A Franco-diktatúra árnya még ott kísért minden egyes városban, faluban és még a semmi közepén is. Az emberek elégedetlenek, nyomorognak. És ha ez nem lenne elég, még egy sorozatgyilkos is ólálkodik a mocsárban, ami viszont mindent elnyel.

Két nyomozó érkezik Madridból egy déli kis településre, ahol sorban tűnnek el fiatal lányok. A falut áthatja a félelem és bizonytalanság, senki nem tud semmit, legalábbis nem beszél róla. Juan (Javier Gutiérrez) és Pedro (Raúl Arévalo) próbálják kibogozni a szálakat, miközben egy sötét titokra is fény derül, ami kettejük kapcsolatát pecsételi meg.

(kép forrása: www.artmozi.hu)

A két városi egy lassú folyású világba csöppen, ahol nincs semmi; a végtelen láp egy falat képez a nyüzsgő élet és a kis közösség között, ahol szinte megállt az idő. Az emberek bizalmatlanok és gyanakvóak az idegenekkel, így a nyomozóknak nehéz dolguk van, ráadásul mindenkinek van rejtegetnivalója. Szinte úgy tűnik, hogy a mocsár fogságban tartja az ott élőket és az odatévedőket egyaránt, ha pedig megpróbál valaki elmenni, annak súlyos ára van. A nyomasztó és sivár hangulatot az operatőr, Alex Catalán csodálatos munkája ellensúlyozza: lenyűgöző légifelvételek törik meg a lassú nyugtalanságot. A cselekmény majdnem két órája során viszont nem kell elviselni a folyamatos „lelki zaklatást”, mivel a kezdeti lassúság, ami a távoli település hétköznapi tempóját érzékelteti, fokozatosan felgyorsul és a komótosan hömpölygő krimiből egy izgalmas sztori lesz, ami szépen bontakozik ki előttünk.

(kép forrása: www.prizmafolyoirat.com)

A nyomozás, a főszereplők visszafogottsága és a végtelen mocsártenger jogosan emlékeztethet egyeseket a nagysikerű A törvény nevében világára, ám amíg a sorozat magával ragadó atmoszférája leginkább a filozofikus mivoltában rejlett, addig ez a filmben nincs meg. Ez viszont nem baj, erőltetettnek is hatott volna, mert a szépen kibontakozó történet és hangulat a klasszikus krimik világát idézi. Így pedig a régi vágású nyomozás kellemes felüdülés a CGI világában, ahol semmi sem valódi. Ebben a történetben meg pont az a jó, ami rossz is; hiába szembesülünk az emberi kegyetlenséggel és gonoszsággal, a hús-vér karakterek és cselekmény mégis emberközelibbek és valóságosabbak, mint bármelyik hollywoodi produkció

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/13489/pics/lead_800x600.jpg
dráma,Kritika,Mocsárvidék,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?