Blogolj!

Szeresd a testem, bébi! – Valami követ

Egy dolgod van: szexelj valakivel. Ha nem teszed, meghalsz. Ha ez nem jön be, akkor szexelj mással.

(kép forrása: www.supernaturalmovies.blog.hu)

Körülbelül ennyivel össze is lehetne foglalni a Valami követ történetét, ugyanis hiába van oda a fél világ ezért a horrorért, és hiába érdekes koncepció a szex útján terjedő átok, a kivitelezés nem nő fel a körülötte kialakult hírveréshez.

Tinihorroról van szó, amiben pár haver belecsöppen egy halálos eseményláncba, ami jelen esetben azt jelenti, hogy ismeretlen ismerős figurák kezdik el őket követni (szellemek, démonok, akárkik) szépen lassan, és ha nem futnak el előlük, akkor meghalnak. Nincs magyarázat, hogy mi ennek az oka, mi a szellemek (?), démonok (?) célja, ez egyszerűen csak így van és kész. Egy módja van annak, hogy megakadályozza az aktuális megátkozott ezt a dolgot; ha szex útján átadja valaki másnak. A sztori és a cselekmény ebben ki is merül, tehát az ijedező tinik és a lassan baktató furcsa emberek „fogócskáját” nézhetjük másfél órán keresztül.

(kép forrása: www.theguardian.com)

Tagadhatatlan, hogy a ’80-as évek stílusában készült film hangulata nagyon eltalált, amit alátámaszt a szokatlan zene (zaj), ami baromi jó atmoszférát teremt, és a manapság készült filmekben (pláne horrorfilmekben) nem igen lehet ilyet hallani. A kameramozgás is feltűnően jól van megoldva, a sok svenkelés (körbepásztázás), izgalmassá teszi, az alapvetően egyszerű jeleneteket is. Viszont az alapsztori, vagyis a tinikorból való lassú kiszakadás, a szexualitás felfedezése és kibontakozása, annak felelősségteljes kezelése elég elcsépelt és valahol komolytalan is, ha azt nézzük, hogy gyakorlatilag a filmben a lassan közeledő démonok a nemi betegségek megfelelői. 

(kép forrása: www.impressionblend.com)

Ha a rendező (David Robert Mitchell) népnevelő jelleggel készítette a filmet, akkor valószínűleg nem fog célt érni az üzenet, mivel mégsem normális az, hogy a szexelő tiniket halállal fenyegetik, viszont ha pedig csak egy érdekes horrort akart készíteni, akkor meg nem ártott volna egy árnyaltabb kidolgozás. Így viszont kaptunk egy filmet, amiben csak néha csillan meg az ötlet és a tehetség, de sajnos ez nem elég az „évtized horrorja” címhez, ahogy sokan emlegetik.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/13295/pics/lead_800x600.jpg
horror,Kritika,Moziba be!,Valami követ
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?