Blogolj!

A Nagy Testvér figyel téged – Citizenfour

Az igazi krimiket a valóság írja. Amíg mi izgalommal kísérjük végig egy fikciós film fordulatait, addig nem is gondolnánk, hogy a való élet sokkal durvább dolgokra is képes. A 2013-as megfigyelési botrány előzményeit és hatását dolgozza fel Laura Poitras dokumentumfilmje.

Edward Snowden álnéven, Citizenfour-ként lépett kapcsolatba a rendezőnővel. Hónapokig tartó levelezést követően egy személyes találkozás során Snowden válogatás nélkül adott át a készítőknek minden anyagot, ami a világszerte kiterjedt megfigyeléseket, lehallgatásokat, kémkedéseket bizonyítja. Ahogy Snowden, úgy a stáb és a beavatott újságírók sem tudták pontosan, hogy mi fog történni, ha ezeket a dokumentumokat nyilvánosságra hozzák, egyszerűen csak tudták, hogy ez a kötelességük. Meg kell tenniük, mert tájékoztatni kell a világot, hogy mi is folyik a háttérben hatalmas erőkkel. Ahogy a botrány dagad, a film is egyre több információt oszt meg az üggyel kapcsolatban; olyan részletekre derül fény és olyan összefüggéseket, hálózatokat mutat be, amin még Snowden is megdöbben.

(kép forrása: www.bbc.com)

A 2001. szeptember 11-én történtek nyilvánvalóan paranoiássá tették az Egyesült Államokat, így a terrorizmus elleni harcok és a biztonsági intézkedések megsokszorozódtak. Snowden munkatársként dolgozott az NSA-nál (Nemzetbiztonsági Ügynökség), ahol szemtanúja volt ennek az elharapódzó folyamatnak. Ekkor döntött úgy, hogy felveszi a kapcsolatot Poitras-szal (aki a 2001-es események óta foglalkozott a témával). A film az előkészítéstől kezdve a találkozón keresztül az ügy kirobbanásának következményéig vezeti a nézőt. Alapos részletességgel igyekszik megmutatni az eleinte kuszának látszó összefüggéseket és folyamatokat. A film végig nagyon személyes, így nem csak a lassan kibontakozó döbbenetes információk miatt, hanem a privát jellegű felvételek miatt is erőteljes hatással bír.

Ez a kordokumentum egy olyan eseményt követ végig, ami alól mi sem tudunk kibújni, hiszen ez itt és most történik, nekünk szól, rólunk szól. És ami a legelgondolkodtatóbb: sosem tudhatjuk, hogy ki követ, hallgat, figyel minket.

A Citizenfour-t az idei Titanic Filmfesztivál után az Artmozik éjszakáján is meg lehet tekinteni.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/13092/pics/lead_800x600.jpg
Citizenfour,dokumentumfilm,Kritika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?