Blogolj!

Üdv újra a dán pokolban - Fácángyilkosok

Aki ismeri a skandináv filmeket és legfőképp látta a 2013-as Nyomtalanult, az tudni fogja, hogy mire számíthat a trilógia második része, a Fácángyilkosok kapcsán. A dán pszichopaták világának újabb bugyrai tárulnak fel előttünk, az északi precizitással és minőséggel ötvözve. Az eredmény pedig – mint mindig – ütős lett.

A Q alosztály ismert arcai, Morck (Nikolaj Lie Kaas) és Assad (Fares Fares) lesznek megint társaink a betegebbnél betegebb, lezáratlan ügyek feltárásában. Most egy húsz évvel ezelőtti kettősgyilkosságban próbálnak kiutat keresni; egy bentlakásos iskola két diákját ölték meg és az elkövetőkre a mai napig nem bukkantak rá. Az ügy szerteágazóbb, mint elsőre tűnik, ami persze azzal jár, hogy Morck egyre jobban belekeveredik érzelmileg is, aminek következménye, hogy (szokás szerint) szétesik és a pohár fenekére néz. Assad megint csak hű társa a munkában és emberileg egyaránt, így ketten indulnak el a pokolba vezető úton.

(kép forrása: www.cinestar.hu)

Az északi thriller szerelmesei nem fognak csalódni; a történet brutális, a hangulat áthatja az egész történetet, egyből beszippant. A Fácángyilkosok hű marad elődjéhez, mivel a képi világ egységben van a film alaphangulatával. A cigarettafüst és alkohol szaga átüt a vásznon is, a sötét, nyirkos sikátorok poshadt bűzét mi is érezzük az orrunkban. Olyan kézzelfoghatónak és kiábrándítóan életszerűnek tűnik minden, hogy minden egyes mozzanat, ami belátást enged az ügybe, egyre jobban húz le és taszít egyszerre. Ahogy Morck arca egyre zordabb és rozzantabb lesz, úgy mélyülünk bele a gyilkosság szörnyű részleteibe, viszont a vékony határt végig megtartja a film gusztustalan sztori és a feszes thriller között. Ahogy a skandináv filmek általában, ez sem próbál rejtegetni és szépíteni semmit. Végigkövetjük Morck züllését és kontrollvesztettségét, Assad hiábavaló próbálkozásait az ép eszének megmaradása érdekében, de ez nem olyan egyszerű.  Főhőseink próbálnak a felszínen maradni és levegő után kapkodni, de egyre nehezebben megy, hajtja őket az igazság és a végítélet. A pokoli lángok a történet végén fel is csapnak, ám csak a bűnösöket érik el, a Jók teljesítik küldetésüket, viszont ennek ára van. Örökre nyomot hagy bennük a Q alosztály sötét falai között is, aminek még mindig nincs vége. 


https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/13083/pics/14326758157159727_800x600.jpg
Fácángyilkosok,Kritika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?