Blogolj!

Időn és téren át - Primer

Az időutazás évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget hol csak könnyedén eljátszva a gondolattal, hol komoly, tudományos szinteken. Rengeteg film dolgozza fel ezt a témát, ám a Primer valahogy más, mint a többi.

Csupán 77 perces, de olyan keményen odatapaszt a képernyőre, és úgy megdolgoztat, hogy két órásnak tűnik. Egy szokatlan stílusban készült szokatlan történet, ami még napokig agyalásra késztet bennünket. Belátom, eleinte nagyon kellett hozzá a türelem és kitartás, hogy egyáltalán felfogjam, hogy mi is történik éppen, hiszen mindenféle körítés nélkül belecsöppenünk négy tudós kísérletezéseibe, ahol csak úgy röpködnek a tudományos kifejezések, magyarázatok, de megértéséhez segítséget nem kapunk egyhamar. Szépen lassan viszont kibontakozik a film, és rájövünk, hogy ez a négy hobbitudós feltalál egy időgépet, amit - természetesen - pénzszerzésre használnak fel. Igyekeznek minden óvintézkedést betartani annak érdekében, hogy ne legyen zavar a rendszerben, vagyis a két idősíkban lévő énjük ne találkozzon egymással és a folyamatot többször is megismétlik.

(kép forrása: www.moviemezzanine.com)

A film zavaros, de jó értelemben, mivel pont az „abbahagyom, nem értek semmit” és a gondolkodásra késztetés határán egyensúlyoz. A rendező (Shane Carruth) jól tette, hogy nem a már megszokott másfél-két órás hossznál döntött, ugyanis - jobb szó nincs rá - a film kiszipolyozza a nézőt. Az alapvetően is felfoghatatlan időutazás és tudományos háttér alaposan megdolgoztatja az agyat, ráadásul az a feszült, enyhén káoszos légkör, ami átszövi a filmet, még hidegrázóssá alakítja azt. Nem egy könnyen emészthető alkotás, viszont ha valaki vágyik egy szokatlan és nyugtalan, alig egy órás furcsa élményre, annak érdemes belevetnie magát.

Címkék: Kritika, Primer
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/13084/pics/14326760613129413_800x600.jpg
Kritika,Primer
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?