115 éve született Hitler kedvenc filmese

Táncos, színésznő, rendező. A nácik kedvence, Hitler propagandafilmese, számos ismert ember szerelme és sokak gyűlöletének tárgya. Élete stílusosan filmbe illő volt. 115 éve született Leni Riefenstahl.

Mindig is a szereplés vonzotta, bár eredetileg táncosnak készült. Az apja hosszas tiltakozása ellenére színpadra lépett, de egy sérülés miatt abbahagyta a táncot, viszont a rivaldafény továbbra is lételeme volt. Színészként a kamera közelébe került, első szerepét Korda Sándor Tragédia a Habsburg-házban című filmjében kapta. Viszonylag hamar eltanulta a filmezés apró trükkjeit, sőt, Riefenstahl olyannyira a film szerelmesévé vált, hogy saját technikákat dolgozott ki, amiket a mai napig alkalmaznak a filmes szakmában. Nemcsak Korda volt az egyetlen kötődése a magyarokhoz, ugyanis Balázs Bélával a Kék fény című filmen együtt dolgozott. Balázs és Riefenstahl együtt írták és rendezték a mozit, és nem mellesleg szerelmi kapcsolat is kialakult közöttük. A rendezőnőnek élete során rengeteg kapcsolata volt, szóba hozták Goebbelsszel is többek között, illetve Hitler szeretőjének is titulálták.

De nem csoda, hogy Hitlert is lenyűgözte a harmincas években a szép és ambíciózus nő, akit a Führer fel is kért propagandagépezetének egyik tagjává. Riefenstahl vállalta a feladatot, hiszen Hitler karizmája egyből levette a lábáról. Így készültek el A hit győzelme, Az akarat diadala, ami a nürnbergi náci pártkongresszust örökíti meg és az Olimpia című alkotásai. Munkái enyhén szólva is megosztóvá váltak, hiszen mégiscsak Hitler jobbkezének számított, a náci propaganda beskatulyázott filmesévé vált, viszont szakmai szempontból maradandót alkotott.

Az Olimpia, vagyis az 1936-os berlini olimpiai játékokról szóló kétrészes film máig a szakma egyik kiemelkedő darabja, „tömény vizuálerotika”, amiben az akkoriban forradalminak számító új kamerakezelési módok jelentek meg, mint például a teleobjektív, a kamerára rögzített sínek és légi felvételek használata.

A technikai megoldások sokakat nem érdekeltek, egyből megbélyegezték a náci párttal való kapcsolata miatt, ám politikai vonatkozását egész életében tagadta. Bár a második világháború után sikerült tisztáznia magát, mégsem filmezhetett többet. Ezek után a fényképezés felé fordult, Afrikában töltött évei során számos helyen járt, képei bejárták a világot. Afrika után a tenger mélye felé vette az irányt, túl a kilencvenen maga merült le az Indiai-óceánba, majd évekig tartó munka után (1974 és 2000 között) a Víz alatti impressziók című filmje is elkészült. Leni Riefenstahl a film bemutatójakor kereken 100 éves volt.

Riefenstahl megosztó alakja volt a történelemnek, hiszen volt már „Hitler kurvája”, a nácik barátja, számos pert is a nyakába varrtak, majd nem filmezhetett. Hiába próbálta hosszú éveken át tisztára mosni nevét, ez nem volt egyszerű. 101 évet élt, ezalatt minden egyes percét az alkotásnak szentelte, amit a filmes szakma – bármilyen megosztó figura is volt – a mai napig elismer, szellemi öröksége pedig napjaink filmjeiben is megmutatkozik. 

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/41502/pics/15033421345607009_800x600.jpg
Leni Riefenstahl,Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?