Reformáció 500 filmnapok az Urániában

Reformáció 500 címmel filmnapokat tartanak február 9. és 12. között Budapesten, az Uránia Nemzteti Filmszínházban. Olyan alkotások kerülnek nagyvászonra, amiket korábban nem láthatott a közönség, filmtörténeti ritkasásokkal és dokumentumfilmekkel találkozhatnak az érdeklődők a Reformáció Emlékbizottság és az Uránia közös szervezésében.  

A négynapos programot beharangozó sajtótájékoztatón Elekes Botond, a filmszínház igazgatója elmondta: a filmek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ne a reformáció megosztó vonatkozásait mutassák be, hanem azokat az értékeket, amelyek a protestánsok és a katolikusok számára is elfogadhatók és hitéletbeli megújulásukat szolgálják.

A legtöbb filmvetítés előtt szakemberek, teológusok tartanak bevezetőt. A program szervezői a gyerekekre is gondoltak, ezért szombat délelőtt Levente Péter lép fel Varázsóra című zenés műsorával, vasárnap délután pedig az Uránia kávézójában a tizenévesek próbálhatják ki Bence Domonkos új Luther-kártyajátékát.

Elekes Botond kitért a program nyitódarabja, az 1920-as éveken készült Luther-film viszontagságos sorsára is. Mint mondta, a korabeli felekezeti viták miatt az eredeti filmet erősen cenzúrázták, több mint 20 helyen kivágtak belőle részeket. A filmnapokon látható, eredeti változatot a reformáció 500. évfordulójára rekonstruálták Németországban.
Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa arról beszélt, a kormány és az emlékbizottság célja, hogy a lehető legváltozatosabb eszközökkel mutassa be a reformációt mint meghatározó eseményt és mint máig ható folyamatot. Ezért döntöttek a jubileumi év programjaként a filmnapok megszervezése mellett.
Nagypál Szabolcs katolikus teológus kiemelte: a program fontos feladata, hogy a reformációnak ne csak a magyar, hanem a nemzetközi vonatkozásait is bemutassa, és megismertesse a nézőket a protestantizmus olyan kiemelkedő alakjaival, mint például a skót származású John Knox vagy az elzászi német teológus, Albert Schweitzer.

A filmnapok programja az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján megtalálható. A vetítéseken és a gyermekelőadáson ötszáz forintos regisztrációs díj ellenében lehet részt venni.

Forrás: MTI

Címkék: Rövidzárlat
http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/33723/pics/14864731019609398_800x600.jpg
Rövidzárlat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?