60 éve nincs közöttünk Humphrey Bogart

A kissé marcona, nem túl előnyös külsővel megáldott színész sokáig rosszfiúkat, gengsztereket játszott, számos alkalommal halt meg a vásznon, de emléke, munkássága és filmjei ma már a legnagyobb klasszikusok közé tartoznak.

Ahogy sok világhírű színész esetében, eredetileg ő sem filmekben képzelte el az életét, hanem orvos apja nyomdokait követve a Yale Egyetem orvosi kara volt a cél. Azonban közbejött a katonaság, így orvosi pályafutásából nem lett semmi, viszont a színpadon megtalálta a helyét. 

Az 1920-as évek jelentették a legendává válás kezdetét, de persze ez nem ment egycsapásra. Külseje és háborús sérülése a gengszterszerepek felé terelte, így rosszfiús imidzse „örök halálra” kárhoztatta; elmondása szerint “első 34 filmemben 12 alkalommal gyilkoltak meg, 12 alkalommal végeztek ki, 9 alkalommal szöktem meg a börtönből, több jelenetet játszottam a földön, haldokolva, mint a lábamon állva.”

A gengszterélet után a ’40-es évek volt az, ami igazán világhírűvé tette, ugyanis akkoriban Hollywood ontotta magából a film noirokat. 1941-ben A máltai sólyom című, azóta már klasszikussá vált mozi hozta el neki az igazán áttörő sikert, ami után mindenki „Bogie”-ja valóságos sztárrá vált. Egy évvel később született meg a Kertész Mihály-féle Casablanca Ingrid Bergmannal. A filmet minden idők legjobb filmjei között tartják számon, így az sem meglepő, hogy Bogartot Oscar-díjra is jelölték a filmben nyújtott alakításáért és a mai napig idéznek a filmből, vagy adott jeleneteket megidéznek (például Woody Allen Játszd újra, Sam, vagy Kusturica Macskajaj című alkotásaikban)

Egy forgatás nehézségei

Úgy tartja a legenda, hogy Ronald Régen is esélyes volt a férfi főszerepre, Ingrid Bergman pedig elsőre nem vállalta el a női főszerepet, később pedig arra is kellett ügyelni a forgatások alatt, hogy ne lehessen észrevenni, hogy Bergman magasabb az akkori férfiideálnak megfelelő partnerénél. Az is nehezen képzelhető el, hogy a való életben bizony nem voltak éppen puszipajtások, ám azonban ebből a filmvásznon semmi sem látszott. Sőt. Ott olyannyira működött köztük a kémia, hogy Bogart éppen aktuális felesége is végig féltékeny volt. A végeredmény pedig az lett, hogy a Casablancát nyolc kategóriában is jelölték az Oscar-díjra, amelyből a legjobb film, rendezés és forgatókönyv díját meg is kapta, Bogart azonban üres kézzel távozott.

A siker évei

Ezt követően már nem volt megállás számára. Korda Zoltánnal háborús filmet forgatott (Szahara), majd a Hemingway műve alapján készült Szegények és gazdagokban a nála huszonöt évvel fiatalabb Lauren Bacall volt partnere, akit – mint az ismeretes – nem sokkal később el is vett feleségül. Úgy látszott, hogy Bogart magánélete – addig épp úgy habzsolta a nőket, mint az alkoholt – negyedik felesége oldalán rendeződött, majd közel az ötvenhez, apai örömök elé is nézhetett.

Később ismét olyan mára már klasszikussá vált filmekben szerepelt, mint a A Sierra Madre kincse és a Key Largo . Majd elérkezett az ő éve, ugyanis az 1952-ben bemutatott Afrika királynőjéért hazavihette a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Egy csodás karrier szomorú vége

Nem mindennapi pályafutása tragikusan szakadt félbe: a láncdohányos színésznél gégerákot állapítottak meg, és hiába műtötték meg többször is, az életét sajnos nem tudták megmenteni. Bogart alig 57 évesen, 36 kilóra soványodva hunyt el 1957. január 14-én Los Angelesben. Már az utolsó filmjénél (Annál súlyosabb a bukásuk) is a stúdiónak azt praktikát kellett alkalmaznia, hogy a film egy másik szereplőjével Paul Frees-szel szinkronizálta le Bogart szövegét. Bogart egész életében a színészetnek élt, azonban nem csak ahhoz értett, hogyan legyen jó a filmvásznon, mellette kiváló sakkjátékos is volt. Bármekkora sztár is volt, a forgatásokról soha nem késett, és a szerepeit is mindig megtanulta, teljes mértékben a közönség kiszolgálására törekedett.

Nem csak az emlékezetünkben marad meg

Halála után sem feledkeztek meg a színészlegendáról; 1997-ben bélyeget adtak ki tiszteletére, 1999-ben az Amerikai Filmintézet minden idők legjobb amerikai színészének nevezte, és posztumusz csillagot kapott a Hírességek sétányán. 2006-ban pedig egy utcát is elneveztek róla New Yorkban.

(Ezt a bejegyzést és más érdekességeket olvashatsz már a movie.hu-n is!)

 

Címkék: Vegyes vágott
http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/33136/pics/lead_800x600.jpg
Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?