Jó a buli, csak kevés a pia – Hivatali karácsony

Közelednek az ünnepek, így megszaporodnak a mozikban is a karácsonyi filmek. Tiszta sor, ilyenkor kétféle film köszön vissza a vásznakról: a romantikus, szerelmes, érzelmes darabok és a piálós, ökörködős állatkodások. A Hivatali karácsony az utóbbi csoportba tartozik, de olyan, mint egy fergeteges buli, ahova nem hívtak meg minket.

Pontosabban meghívtak, csak olyan ímmel-ámmal, és azon vesszük észre magunkat, hogy kint állunk a ház előtt és dideregve bámulunk be az ablakon. A didergés pedig nem biztos, hogy a cidrinek szól: lehet, hogy inkább a kreativitás hiányától ráz minket a hideg.

 A Hivatali karácsony – ne szépítsünk – egy az egyben a Másnaposok-filmek ünnepi, téliesített változata. Van itt őrült buli, rengeteg ember, narkó, pia, prosti, kemény esések, autós üldözés és altesti poénok garmadája. Mit lehet ilyenkor tenni, mint átadni magunkat az élvezetnek (?), és elfogadni, hogy igen, mi erre a filmre ültünk be. Számos ilyen jellegű mozi van, és ezzel nincsi is baj, hiszen nem egy mély mondanivalóval ellátott művészfilmre váltottunk jegyet, csakhogy megdöbbentő az a tény, hogy a fingós-fütyis poénok még mindig eszébe jutnak bárkinek is vígjáték címén, és nem elég hogy egyszer elsüti ezt bárki, de többször is előhúzza az ünnepi zsákból.

Félreértés ne essék, a Hivatali karácsony nem árul zsákbamacskát, pont azt nyújtja, amit az előzetese is sejtet: egy oltári nagy pörgős buli, őrült figurákkal, egy kis akcióval és persze Jennifer Anistonnal. Csak az a gond, hogy az eredetiség egy pici szikrája sem jelenik meg benne, hiába van teletömve partikellékekkel és emberekkel. Amíg például a hasonló elemekkel dolgozó Judd Apatow valahogy a mocskos vicceket is szerethetően, a legaljasodott ivászatokat pedig poénosan tudja összerakni filmjeiben, és még mondanivalót is csempész mozijaiba, addig sajnos Josh Gordon-Will Speck rendezőpárosa kicsit elkapkodta az ünnepi céges buli előkészületeit.

A téboly kontra totál kiszámíthatóság mérlegén az utóbbi felé dől a mérleg nyelve folyamatosan, így a meglepőnek szánt belovagolás az irodába, a strici felbukkanása vagy a pucér pasik és csajok belengetése sem változtat azon, hogy ehhez a bulihoz – a látszat ellenére is – túl kevés a pia, hogy élvezni tudjuk. Bár meg sem hívtak rá igazán. Így meg annyira nem is kár, megyünk máshova. 

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32393/pics/lead_800x600.jpg
Hivatali karácsony,Kritika,vígjáték
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?