1956 - Nincs kegyelem címmel film készült a salgótarjáni sortűzről

Film készült az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűzről; a Nincs kegyelem című, több mint másfél órás dokumentum-játékfilmet az ország több mozijában vetítik december 8-tól - a részletekről Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet gyártásában készült produkció rendezője tájékoztatta az MTI-t. 

film arra épül, hogy 1956. december 8-án délelőtt karhatalmisták és szovjet katonák perceken keresztül lőtték az előző éjszaka elhurcolt munkások kiszabadítására összegyűlt fegyvertelen tömeget és a járókelőket a nógrádi megyeszékhely központjában - mondta el Matúz Gábor. A halálos áldozatok számát 47 és 131 közé teszik. A főbb szerepekben Törőcsik Mari, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Györgyi Anna, Gáspár Tibor, Nyakó Júlia, Szakács Tibor, Kántor-Müller Zsófia, Libor Laura, Dér Mária, Bátyai Éva, Varga Ádám és Balogh János látható, a narrátor Kútvölgyi Erzsébet.

film elsősorban középiskolásokhoz és egyetemistákhoz szól, de az alkotók reményei szerint az idősebbek számára is érdekes lesz. A film három szereplőcsoport - gyilkosok, áldozatok és segítők - bemutatásával, felvillantásával próbálja meg érzékeltetni, milyen lehetett testközelből a hatvan évvel ezelőtti december 8. Salgótarjánban.

A rendező felidézte, hogy 2013-ban kezdték forgatni a filmet. Hozzátette, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás december 6. és 1957. január 11. közötti időszaka kevésbé van jelen a filmművészetben, részben ezért is döntöttek úgy, hogy foglalkoznak a témával.

A rendező kitért arra, hogy a mai napig nem tudni, pontosan miért is kellett bekövetkeznie a tragédiának. Vannak, akik úgy vélik, hogy csapdába csalták a későbbi áldozatokat - eleve ezzel a szándékkal tartóztattak le két embert az előző éjszaka -, mások a véletlenek szerencsétlen összjátékának tudják be, ami történt. Tény, hogy a legtöbb embert menekülés közben, hátulról érték a lövések és több visszaemlékező szerint perceken át tartott a vérengzés, a karhatalmisták és a szovjet katonák még tárat is cseréltek a fegyvereikben.

A Nincs kegyelem című filmet december 8-tól Budapesten az Uránia, Balassagyarmaton a Madách, Salgótarjánban az Apolló, Székesfehérváron a Barátság, Szigetszentmiklóson a Nádasdy mozikban mutatják be. A film létrejöttét támogatta mások mellett Salgótarján önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia is.

Forrás: MTI

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32230/pics/14807625665443948_800x600.jpg
dokumentumfilm,history,Rövidzárlat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?