Anilogue - Tizenhárom új egészestés animáció és csaknem 200 rövidfilm a programban

Tizenhárom új egészestés animációt és csaknem 200 rövidfilmet, köztük sok magyar alkotást is kínál a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyet november 23. és 27. között rendeznek meg Budapesten négy helyszínen. 

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ moziban és a Szlovák Intézetben megrendezendő fesztivál a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmjének, az Oscar-díjas francia Michaël Dudok de Wit A vörös teknős című művének vetítésével veszi kezdetét november 23-án - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az idén hat alkotás száll versenybe a tizenhárom egészestés animáció közül a fesztivál fődíjáért. A belga Jan Bultheel Cafard - Hazaút a pokolból című filmje egy első világháborús, valós eseményeken alapuló történetet dolgoz fel. A 2013-as Festmény című filmjéről ismert Jean-Francois Laguionie Louise a parton című legújabb animációjának főhőse egy idős asszony, aki Robinson Crusoe-ként él télen a tengerparton.

Cafard - Hazaút a pokolból

A francia Sébastien Laudenbach első egészestés animációja, A levágott kezű leány a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja, amelyet idén különdíjjal jutalmazták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók szürreális, antiutópisztikus fantasy-jében, a Pszichonauták - Az elveszett gyerekek című filmben az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó Dinky egy ökológiailag elpusztított szigetről próbál kijutni.

Az Új-Zélandon élő kanadai Leanne Pooly Április 25. című animációs dokumentumfilmje egy első világháborús eseményt, a Gallipoli-félsziget ostromát idézi fel, amelyben a brit nemzetközösség államaként Új-Zéland katonái is részt vettek. Április 25., a partraszállás első napja ma is nemzeti emléknap Új-Zélandon. Yeon Sang-ho koreai alkotó animációs zombifilmje a Szöul, végállomás egy sötét és brutális emberiséget mutat be, ahol a közöny, a gonoszság és a kicsinyesség hajtja a szereplőket.

Április 25.

Versenyen kívül vetítik Penny Lane Ez őrület! című animációs dokumentumfilmjét, amely egy ellentmondásos, eszelős zseni abszurd életét mutatja be. A 20. század elején élt Brinkley története többek közt olyan izgalmas eseményekből rajzolódik ki, mint kecskeherék beültetése impotens férfiakba.

Főleg gyerekeknek szól a humoros, dialógus nélküli cseh bábanimáció, a Kétbalkezesek. A japán Kazuya Nomura és Kazuchika Kise Páncélba zárt szellem: Az új fejezet című cyber-thrillere a negyedik világháború utáni időkben játszódik, amikor egyre nagyobb veszélyt jelent a kiberterrorizmus.

Claude Barras svájci rendező Életem Cukkiniként című művében egy kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül. Bill Plympton a Kaliforniai bosszú című új alkotásának főhőse Rod Rosse, a kisstílű fejvadász a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást, míg Ann Marie Fleming a Window Horses - Rosie Ming című filmje egy lírai utazásra hív Perzsiába.

Életem Cukkiniként

A rövidfilmek versenyében 17 országból 30 animáció vesz részt. Ebben a szekcióban Gauder Áron Kojot és a fehérember, valamint Bucsi Réka LOVE című munkája mellett több más magyar alkotás is szerepel. Köztük van Tóth Luca Superbia, Dell`Edera Dávid Balkon és Nadja Andrasev A nyalintás nesze című filmje. Versenyen kívül láthatja a közönség Vácz Péter James - Dear John, Kopasz Milán Beyond, Bertóti Attila Mese és Bárczy Örs Hey Deer! című munkáit.

November 26-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja a közönség a Világpanoráma válogatást, amelyben több Oscar-díjra esélyes filmet is vetítenek. Emellett a fesztivál nemzetközi vendégei több animációs műhellyel és előadással készülnek az eseményre, a legkisebbek pedig részt vehetnek a Rutkai Bori Banda animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncertjén is.

Forrás: MTI

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/31778/pics/14793216482537701_800x600.png
animáció,Fesztivál,Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?