MittelCinemaFest - Olasz filmfesztivál Budapesten

A legfrissebb olasz filmtermés tizenegy alkotását és egy rövidfilm-válogatást hoz el Budapestre a 14. MittelCinemaFest - Közép-Európai Olasz Filmfesztivál november 5. és 15. között a budapesti Puskin és Tabán mozikba.

A MittelCinemaFest négy közép-európai városban: Budapest után Krakkóban, Pozsonyban és Prágában mutatja be az Istituto Luce Cineccittával együttműködésben a friss olasz filmek legjavát - mondta el a fesztivál pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Budapesti Olasz Intézet megbízott igazgatója.

Gian Luca Borghese hozzátette, az olasz filmművészet alkotásainak meg kell mérkőzniük a nemzetközi piacon a hollywoodi filmipar néha agresszív jelenlétével, Magyarországon azonban szerencsére jelen van az olasz film, olyan forgalmazóknak köszönhetően, mint a Cinenuovo vagy a Cirko Film. Az idei válogatást összeállító Maurizio di Rienzo filmkritikus emlékeztetett arra, hogy az olasz film hatalmas öröksége akár teherként is nehezedhet a fiatalabb alkotók vállára.

Az utóbbi években mégis egy olyan új filmes nemzedék jelentkezett, amely mindenféle öncenzúra nélkül, saját nyelven képes megfogalmazni a mai olasz valóságot - jegyezte meg, kiemelve a például az Elválaszthatatlanok (Indivisibili), a Fiore és a Nagyvilági lány (Ragazza del mondo) című filmeket.

Elválaszthatatlanok

Maurizio di Rienzo felhívta a figyelmet az olyan nagynevű rendezőkre is, mint Marco Bellocchio, aki a fesztiválon is vetített Szép álmokat! (Fai bei sogni) című filmjével ismét bizonyítja látásmódja fiatalságát. Maresch Dániel, a Cinenuovo Kft. vezetője elmondta: szeretnék visszahozni az olasz filmeket a magyar mozikba. Ebben a munkájukban az idei év fordulópontot jelentett, hiszen több általuk forgalmazott film is komoly sikert aratott, a közönség tehát a jelek szerint ismét kezd rátalálni az itáliai filmekre - jegyezte meg.

Maresch Dániel az MTI-nek elmondta, a MittelCinemaFest nyitófilmjeként vetített Teljesen idegenek (Perfetti sconoscsiuti) december végén lesz látható a magyar mozikban, a Cirko Film pedig 2017-ben Marco Bellocchio alkotását hozza el a hazai vetítőtermekbe.

A MittelCinemaFest teljes programja itt érhető el.

Forrás: MTI

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/31509/pics/14783464196753837_800x600.jpg
Fesztivál,Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?