Washingtonban filmvetítésekkel folytatódik az emlékezés a magyar forradalomra

Az amerikai fővárosban filmvetítésekkel és koncertekkel folytatódik az emlékezés az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra. 

Kedden este a washingtoni magyar nagykövetségen - az 1956-ra emlékező programsorozat keretében - bemutatták Quentin Tarantino és Colin Keith Gray kanadai-amerikai koprodukcióban készült "A szabadság vihara" című híres dokumentumfilmjét, amelynek középpontjában az 1956-ban megrendezett melbourne-i olimpia december 6-i vízilabdatornájának magyar-szovjet mérkőzése áll.

A fekete-fehér dokumentumfilm archív és rekonstruált felvételekkel, visszaemlékezésekkel tiszteleg 1956 előtt, s valamennyi recenzense megjegyzi, hogy miközben fontos sporteseményt villant fel, egyértelműen és meggyőzően szól a szabadság elkerülhetetlenségéről, méltóságáról, fájdalmairól és nagyszerűségéről. A film tíz évvel ezelőtt, a forradalom és a szabadságharc ötvenedik évfordulójára készült. (Egyik producere az akkor még az Egyesült Államokban élő Andrew Vajna.)

A magyar nagykövetség szervezésében zajló "mini-filmfesztiválon" a jövő héten a "Lyukas zászló" című filmet mutatják be, amely a Los Angelesben élő Kovács Klaudia filmje. A héten még a Cimbalom Duó koncertezik Washingtonban - szintén a nagykövetség rendezésében -, s az emlékezéssorozat a jövő héten koncerttel zárul.  

Hétfőn a Florida Egyetemen - Gainesville városában - az európai tanulmányokkal foglalkozó központ konferenciát szervezett "A melbourne-i disszidálás és az Egyesült Államok hidegháborús stratégiája" címmel. A konferencián megvitatták az 1956-os forradalom elitsportra gyakorolt hatását is.

Forrás: MTI

Címkék: Vegyes vágott
http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/31287/pics/14775090676873719_800x600.jpg
Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?