Romák az 1956-os forradalomban

Mintegy 30 dokumentum-, nagyjáték- és rövidfilmet vetítenek október 21. és 23. között a budapesti Art+Cinema moziban a háromnapos, ingyenes fesztiválon, a VII. Romani Film Fest Nemzetközi Cigány Filmfesztivál alkalmából

Tegnap kezdetét vette a Revolutio ’56- hoz kapcsolódó 7. Romani Film Fest - Nemzetközi Cigány Filmfesztivál, amely ismét sok különleges filmmel várja az érdeklődőket, és hagyományaihoz híven izgalmas kerekasztal-beszélgetések is megrendezésre kerülnek. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódóan készített 18 portréfilmet a Roma Produkciós Iroda, mely a romák forradalmi szerepét mutatja be. A filmnapokon számos hazai és nemzetközi, többek között román, holland, lengyel és francia alkotással találkozhatnak az érdeklődők.

Az előző évek szervezési tapasztalatai rámutattak arra, hogy a cigány kultúra bemutatása mellett az is nagyon fontos, hogy a fiatalok a médiabeli híradásokkal ellentétben reálisabb képet kapjanak a hazai cigányságról. Éppen ezért a szervezők idén is készülnek gyermekblokkal és kvízjátékokkal általános és középiskolás diákok számára egyaránt. A rendezvény a roma ifjúság napjához is kötődik.

Részletes Program:

Art+Cinema – Nagyterem

2016. október 22. szombat

11:00 Cigánymesék - Cigányasszony meg az ördög

magyar rajzfilm, 2014, 8 perc, rendező: Horváth Mária

Vunida, a szépséges cigányasszony egy éve elvesztette a férjét, és azóta nagy szegénységben neveli 13 gyermekét. Mikor már egy morzsát sem tud nekik adni, Vunida elindul, hogy a nagy palotákban kolduljon gyermekei számára. Útközben találkozik az ördöggel, aki beleszeret a szépséges cigányasszonyba, és csellel foglyul ejti. Ám Vunida megszökik. Az ördög sem rest, utána ered...

Cigánymesék - Doja, a cigány tündér
magyar rajzfilm, 2014, 7 perc, rendező: Horváth Mária

Doja, a cigányok szépséges tündére szivárványon lesétál a népe közé, hogy segítsen rajtuk. Hosszú, fekete haján utazva repíti őket egy gyönyörű szigetre, ahol saját országot építve élhetnek boldogan, békességben. Ám egy napon szörnyű dolog történt...

Cigánymesék - Káló a cigánylegény

magyar rajzfilm, 2014, 7 perc, rendező: Horváth Mária
A film Szécsi Magda meséjéből, Orsós Teréz képeinek felhasználásával készült.

"Nekem az élet tetszik nagyon..."

magyar rajzfilm, 1996, 6 perc, rendező:Macskássy Katalin

Romos helyiségben gyermekek játsszanak és közben mesélnek.

12:00 – 13:00 Kvízjáték

13:00 Cobra Gypsies 

francia dokumentumfilm, 53 perc, 2015, rendező: Raphael Treza

A dokumentumfilm az indiai kígyóbűvölő cigány közösség életét dolgozza fel. Az Európában élő cigányok ennek a törzsnek a leszármazottjai.

14:00 Veszettek

magyar játékfilm, 2015, 115 perc, rendező: Goda Krisztina

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

16:00 Az Érpatak modell

holland dokumentumfilm, 75  perc, 2014, rendező: Benny Brunner, Keno Verseck

A holland dokumentumfilm Orosz Mihály Zoltán hiper-energikus és ultra nacionalista jobbikos polgármester ténykedését mutatja be Érpatakon, az 1750 fős kelet-magyarországi településen. Az érpataki rendszer kitalálója a "szent és egységes diktatúra" szószólója, ahol a legfőbb értékek a rend, a fegyelem és harcos lélek. A lakosokat két csoportra osztja aszerint, hogy az érpatak modell szempontjából építő, vagy romboló tevékenységet folytat az adott személy. A polgármester eltökélte, hogy egy jobb világot teremt. Mindezt ezúttal egy "kívülálló" szemén keresztül nézhetjük végig.

Art+Cinema –Nagyterem

17:30 Közönségtalálkozó  Benny Brunnerrel,  a film alkotójával, vendégek:  Szőllősi Gábor érpataki jogvédő, a film egyik szereplője és Setét Jenő jogvédő

19:00 A csend királynője - Egy süket cigánylány és a bollywoodi álom

német-lengyel dokumentumfilm, 2014, 80 perc

A tízéves Denisa román családjával Lengyelországban él egy város széli ideiglenes táborban, ahol a helyiek nem látják őket szívesen. Denisa nem hall, és mivel még soha, egyetlen orvos sem vizsgálta meg, vagy foglalkozott vele, természetesen beszélni sem tanult meg. Hogy Denisa más, mint a többiek, azonban csak akkor válik egyértelművé, amikor egy napon a kidobott játékok között egy bollywoodi dvd-t talál, ami örökre megváltoztatja az életét. A ruhák, a zene és a tánc egyszeriben mesés világgá varázsolják számára a nyomasztó valóságot. Amikor táncol, Denisa az lehet, aki csak akar. Akár királynő is. És ami a legfontosabb, kifejezheti, amire nincsenek szavai: örömöt, szomorúságot és félelmet.

20:30 Kolorádó Kid

magyar játékfilm, 96 perc, 2009, rendező: Vágvölgyi B. András

Kreuzer Béla lóverseny- és szerencsejáték-kedvelő rakodó 1959-ben csalárdmód jelentős nyereményhez jut a "lovin", este a galerijével szórakozik, de a titkosrendőrség már a nyomában van. Élettársa, Iskiné információt ad a szórakozóhely mellékhelységében az őket megfigyelő nyomozónak; Kreuzert még az éjjel letartóztatják. Az előzetesben derül ki: politikai ügyben, a forradalom alatt vállalt szerepéért. A cellában egy idősebb férfi a társa (Koltai), majd egy fiatal(Katkó), Moszkvában, kommunista családban született fiút tesznek melléjük. Koltai csúnyán megveri Katkót, akiről kiderül: 56. november 4-e után az oroszoknak tolmácsolt. Koltai ezzel elnyeri Kreuzer bizalmát. Később Katkót elviszik a cellából, Kreuzer és Koltai beszélgetéseiből flashbackekben tekintünk vissza a forradalomra. Kreuzer és Iskiné a Rajk-temetésen találkoztak, elsöprő szexuális vonzódás, szerelem lett belőle, mely még az október 23-án kitörő forradalmat is háttérbe szorította egy ideig. Egy meglepő esemény után a Corvinba mennek, és csatlakoznak is az őket ott érő élmények hatására a fegyveresekhez.

Art+Cinema – Kisterem

15:00 ’56-os roma hősök  portrésorozat

magyar portréfilmek, 18 db 3’ perces portréfilm, 2016

készítette: Balogh Adrienn, Dömötör Péter, Horváth Dániel, Joka Daróczi János

Védték a hazát, építették az országot – 18 roma származású magyar forradalmár portréja.

Folyamatos vetítés 20:00 óráig.

2016. október 23. vasárnap

Art+Cinema – Kisterem

15:00 Születésnap Virágospusztán

magyar dokumentumfilm, 22 perc, rendező: Kőszegi Edit

Oláh Károly egyaránt ismert  a művészek és műgyűjtők  körében… A salgótarjáni  piac sarkában van  kis régiség boltja, de ügyfelei,  barátai  behálózzák az egész országot…  Megszállottan gyűjti  a  magyar, és  a cigány kultúra értékeit, hogy azt  továbbadhassa gyermekeinek, unokáinak.

15:30 Varázscsepp

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014  rendező: Mayer Béla

A budapesti Cseppkő Gyermekotthon tavaly 5. alkalommal rendezte meg a Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenyt, amelyen az állami gondozásban élő, illetve nevelésbe vett gyermekek vehettek részt. A film a produkciók születésébe, a verseny lebonyolításába enged betekintést, bizonyítva, hogy a tehetség elhivatott gondoskodás mellett a legnehezebb körülmények között is felszínre tör.

16:30  Anzixok

magyar dokumentumfilm, 30 perc, 2014 rendező: Surányi Ádám

Ötperces beszélgetések az ország különböző pontjairól, különféle sorsokról. A film azt szeretné  megmutatni, hogy egy rövid beszélgetéssel is közelebb kerülhetünk a világhoz (és ezáltal magunkhoz is persze). A dolog úgy működik, hogy meghallgatunk másokat, picit belelátunk az életükbe, gondolataikba, gondjaikba, örömeikbe és még ha távolinak is tűnik az elején, felfedezzük a hasonlóságokat. Hisszük, hogy igaz és nem lejárt a "te is más vagy te sem vagy más" gondolata és, hogy nincs olyan, hogy valaki több vagy kevesebb a másiknál. Célunk közelebb hozni embert az emberhez, mert ez lehet - talán az egyetlen-  módja az egymás felé érzett félelem és ebből fakadó gyűlölködés, közönyösség felszámolásának.

17:10 Veszettek

magyar játékfilm, 2015, 115 perc, rendező: Goda Krisztina

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

Art+Cinema –Kiállítótér

16:00 Kerekasztal-beszélgetés: Cigány értelmiségiek munka nélkül

A beszélgetés vezetője: Daróczi Tímea résztvevők: Lakatos Klára, Csányi Dávid, Hidvégi Balogh Attila, Setét Jenő,  Vadászi István

Art+Cinema – Nagyterem

15:00  Szent József a Dobroda partján 

magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2013  rendező: B. Révész László

A Szent József Katolikus és Speciális Szakiskola Nógrád megyében, Egyházasgergén. A tanulók nagy hányada nehéz sorsú, anyagi gondokkal küszködő, mentálisan és szociálisa is hátrányos helyzetű családból származik. A példaértékű vállalkozásnak a megörökítésére vállalkozik a film.

16:00  Aferim!

román filmdráma, 2015, 108 perc, rendező: Radu Jude

A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet főhőse Costandin (Teodor Corban), akit egy cigány rabszolga (Cuzin Toma) megtalálására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia (Mihai Comănoiu) lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin próbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

Art+Cinema – Nagyterem

18:00  Megemlékezés az ’56-os forradalomra

18:30 371 Csillag

magyar dokumentumfilm, 60 perc, 2016, rendező: Dömötör Péter

2016-ban a Roma Ifjúság és Bátorság napján a Nemzeti Színházban megtartott Holokauszt megemlékezés teljes anyagát dolgozza fel a film.

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/31151/pics/14770863737400311_800x600.jpg
Fesztivál,Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?