Díjat neveznek el Amerikában Zsigmond Vilmosról

Két Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos és Haskell Wexler nevét fogja viselni idén az amerikai operatőrök társasága (ASC) diákoknak szánt elismerése, amelyeket minden évben átkeresztelnek a testület egy-egy volt tagjára emlékezve. 

"filmszakos diákok évek óta tanulmányozzák Vilmos lenyűgöző képeit, és ez még hosszú ideig így is marad a jövőben. A művész mindig is bőkezűen bánt az idejével, folyamatosan megosztotta tapasztalatait a világ különböző pontjairól származó feltörekvő filmkészítőkkel és diákokkal. Óriási hatással volt erre a művészeti ágra, mind a saját, mind a szárnyai alatt nevelkedett alkotók munkáin keresztül" - méltatta a néhai magyar operatőrt Kees van Oostrum, az ASC elnöke.

Az idén januárban, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezésért vehette át az amerikai filmakadémiától az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az ASC életműdíját.

A világhírű művész nevéhez fűződik továbbá A szarvasvadász című, szintén Oscar-jelölt klasszikus. Zsigmond Vilmos 1962-ben kapott amerikai állampolgárságot. Idén az ő nevét fogja viselni az ASC Student Heritage Award elnevezésű kitüntetése - írta a Hollywood Reporter portál.

Zsigmond Vilmos és Haskell Wexler

A tavaly decemberben, 93 éves korában meghalt Haskell Wexler a Nem félünk a farkastól (1966) és a Dicsőségre ítélve (1976) című filmek fényképezésért kapott Oscar-díjat. A `60-as, `70-es évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert meghatározó alakja ugyancsak megkapta az ASC életműdíját. Wexler nevét fogja viselni idén a testület Student Documentary Award elnevezésű kitüntetése.

Forrás: MTI

Címkék: díj, Vegyes vágott
http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/30303/pics/14740958371201039_800x600.jpg
díj,Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?