Amiért szerettük Gene Wildert

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Gene Wilder  komikus színész, akit a magyar közönség főleg a Dutyi dili, a Vaklárma és a Fényes nyergek című vígjátékokból ismerhet. Utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett, ez okozta a színész halálát is.

Annak ellenére, hogy mekkora nevettető volt Wilder nem forgatott igazán sok filmet, mégis több filmjére a mai napig szívesen emlékezünk vissza. Az 1971-es Willy Wonka és a csokigyár tette őt híressé, olyannyira, hogy később szerepelt Woody Allen, Amit tudni akarsz a szexről… c. vígjátékában, ahol egy nem éppen mindennapi dilidokit alakított.

Gene Wilder, mint az ifjú Frankenstein

Az utókor szerencséjére három filmen is együtt dolgozott a humor egy másik szakértőjével, Mel Brooksszal (Űrgolyhók, Robin Hood, a fuszeklik fejedelme), amiből A producerek (ami rögtön Oscar-jelölést is hozott neki), a Fényes nyergek és Az ifjú Frankenstein klasszikusok születtek. Azonban Woody Allen ide, Mel Brooks oda, mi, magyarok a szintén komikus Richard Pryorral készült közös vígjátékai révén véstük be az agyunkba a nevét és a jellegzetes arcát. Ugyanis nálunk az amerikaiakkal ellentétben nem Az ifjú Frankenstein élt meg több ismétlést is a TV-ben és lett rongyosra nézve VHS-en, hanem a Dutyi dili és a Vaklárma című komédiái.

Búcsúzóul mi sem illene jobban Gene Wilder személyéhez és életpályájához, minthogy humorral, pontosabban számunkra legjobb filmjei egy-egy rövid részletével emlékezzünk meg róla. Szerencsére a Dutyi dili és a Vaklárma is tele van jobbnál jobb jelenetekkel, ezért mindkét klasszikusból 2-2 rövidke részletet választottunk, ami újra eszünkbe juttatja a komikus nagyszerű humorát. 

Dutyi dili:

Vaklárma:

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/29855/pics/14725776044633224_800x600.jpg
Gyász,Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?