Elhunyt Rajhona Ádám

Rengeteg színházi és filmszerepe mellett hangját is kölcsönözte számos világsztárnak. Volt már Don Juan, III. Richard és Bán bán is. Pályáját Marosvásárhelyen kezdte, majd Budapesten dolgozott. Rajhona Ádám 72 éves volt.

1943. december 4-én született Marosváráshelyen. Vegyészetet tanult, majd hamar rájött, hogy a színészi pálya vonzza, így beiratkozott a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetbe, ahol 1966-ban végzett. Első filmes munkája Bacsó Péter Jelenidő című filmje volt, innentől kezdve pedig már tudta, hogy Magyarországra akar átjönni. Ez 1974-ben sikerült is neki, majd nem sokkal később a kaposvári Csiky Gergely Színház le is szerződtette. 1982-ben felkerült Budapestre és a Katona József Színház tagjává vált (alapító tag is volt), majd egészen 1989-ig ott is maradt.

Nehéz időszakot élt meg a színházban, így miután otthagyta a Katonát, erősen fontolgatta is visszavonulását. Ám 1990-ben mégis eligazolt Veszprémbe, majd Kecskemétre, és két évadot a Thália Színházban is eltöltött. Egy vígszínházi vendégeskedés után Marton László felkérte állandó tagnak, így 1998-tól egészen haláláig a Víg társulatának tagja maradt.

Számos díjjal jutalmazták pályafutása során; 1979-ben Jászai Mari-, Kölcsey Ferenc- és Móricz Zsigmond-díjjal tűntették ki, 2006-ban megkapta a Vígszínház Ruttkai Éva-emlékgyűrűjét, négy évvel később pedig Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat vehette át. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2014-ben érdemes művészi címmel tüntették ki.

Rengeteg színpadi szerepe mellett több, mint 30 filmben és tévéjátékban szerepelt (mint például Tímár Péter klasszikusában az Egészséges erotikában), és szinkronszínészként olyanoknak adta hangját, mint a Vissza a jövőbe-filmek Dokijának, Morgan Freemannek, Gene Hackmannek, vagy Tommy Lee Jonesnak.

Rajhona Ádám 72 éves korában, május 20-án, hosszas betegség után hunyt el, a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Címkék: Gyász
http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27400/pics/14637521381111764_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?