Bognár Éva Katinka rövidfilmje díjat nyert az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmjével az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában elnyerte a gyerekzsűri díját. 

A tizenkét perces film egy távoli bolygón élű űrlény kisfiúról, Hugóról szól, aki megkapja az első kisállatát: egy, a Földről elrabolt könnyűbúvárt. Hugónak a búvár iránti lelkesedése határtalan, azonban gyermeki önzőségében nem veszi észre, hogy egy élő, értelmes emberi lénnyel játssza kedves, de mégis borzasztó játékait.

Bognár Éva Katinka az MTI-nek elmondta: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) az ott készült diplomafilmeket számos fesztiválra nevezi, az oberhauseni az egyik első volt, amelyen versenyzett a film. A díj elnyeréséről kedden értesült. "Nagyon örültem, hogy rögtön az első filmemmel, az egyik első fesztiválon nyertem egy díjat" - mondta Bognár Éva Katinka, akinek animáció szakos (MOME anim) diplomafilmje a Hugo Bumfeldt.

Elmondta: ez az első professzionális körülmények között készült filmje. "Annak különösen örültem, hogy a gyerekzsűri értékelte a filmemet" - mondta, kiemelte, hogy a történet egy gyerekről szól, és sokat jelentett számára, hogy a film empátiával kapcsolatos üzenetét a gyerekek megértették és értékelték. Hozzátette: a fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az alkotásokat fiatal filmkritikusok és gyerekzsűri értékelje.

Az alkotó arról beszélt, hogy a filmet megpróbálta minél univerzálisabbá tenni, hogy gyerekek és felnőttek számára is hordozzon üzenetet. Mint mondta, a Hugo Bumfeldtről a film Facebook-oldalán található további információ és a napokban az alkotás trailerét is felrakja az internetre. A további fesztiválszereplésekről elmondta: a Hugo Bumfeldt a zágrábi Animafesten fog versenyezni a diplomafilmes kategóriában, amelybe az idén két MOME-s diplomafilm is bekerült.

Kitért arra, hogy a digitális rajzanimációs technikával készült filmre azért lehettek ennyire fogékonyak a fesztiválon, mert dialóg nélküli filmről van szó, valóban az animáció eszközeivel lehetett történetet mesélni, ezért a film könnyen lefordítható, kultúrák között is értelmezhető.

Az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztivál a világ egyik legjelentősebb rövidfilmes fóruma. Az idén május 5. és 10. között zajlott, 62. alkalommal rendezték meg. Évente mintegy hatezer pályázatból ötszáz film kerül be a fesztiválprogramba. Itt mutatta be első munkáit számos ismert filmes és művész Roman Polanskitól Cate Shortlandig, George Lucastól Pipilotti Ristig. A fesztivál keretében 39. alkalommal rendezték meg a nemzetközi gyermekfilmes versenyt, amelyen Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című tizenkét perces filmje elnyerte a fődíjat, a gyermekzsűri díját.

"Bár nehéz volt meghozni a döntést a díjról, egy film a kezdetektől meggyőzött minket. Barátságról, honvágyról és gyászról mesél. És földönkívüliekről, akik aranyhalak helyett búvárokat nevelnek. A figurák színesek és szokatlanok, a történet izgalmas, vicces és megérinti a nézőt, emellett remek a zene és a hangzás. A film miatt elgondolkodunk arról, hogyan is bánunk más élőlényekkel" - indokolta döntését a zsűri.

Forrás: MTI

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27190/pics/14629751796894865_800x600.jpg
animáció,díj,Fesztivál,Rövidzárlat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?