A sármőr gyerekdoki, akiből igazi filmsztár lett – George Clooney 55

George Clooney a szívtipró, aki több, mint 20 évvel ezelőtt költözött be igazán a háztartásokba, amikor felöltötte magára a fehér köpenyt Ross doktorént. Akkor még viszonylag ismeretlen színésznek számított, de világszerte belopta magát a női szívekbe, és ez a mai napig kitart. Clooney 55.

Sármért és szereplésvágyért nem kellett a szomszédba mennie; édesanyja szépségkirálynő volt fiatalon, apja pedig a helyi televíziónál dolgozott, mint műsorvezető. A fiatal George tehát elég korán érdeklődni kezdett a színészet iránt, így egy kis mellékvágány után (dohányt vágott, női cipőket árult) Hollywoodba költözött nagynénjéhez. Reklámszerepeket vállalt, majd első filmje a csodás címet viselő Grizzly II: The Predator volt, amit nálunk, Budapesten forgatott. A már-már bűnös élvezetnek számító, Return of the Killer Tomatoes követte ezt, és nem meglepő, hogy egyik sem hozott számára átütő sikert. Az ugyanis a kilencvenes évek elején jött el Doug Ross szerepével a Vészhelyzetben.

Ross dokiként szerette meg mindenki

1994 és 1999 között játszotta a gyerekorvost a sorozatban, és mivel a széria és ő is rendkívül népszerűvé vált (két Emmy- és három Golden Globe-díjra jelölték), így már kinyíltak előtte a kapuk. Attól nem kellett tartania, hogy beskatulyázzák Ross doki szerethető, joviális karakterébe, hiszen ’96-ban jött is az Alkonyattól pirkadatig, amiben nem éppen egy törvénytisztelő és kedves figurát alakított. A vámpíros, véres mozit szerették, őt még jobban, így egyre több lehetőséget kapott és olyan filmek következtek, mint a Szép kis nap, The Peacemaker és talán karrierje legnagyobb fiaskója, a Batman és Robin (ezért a legrosszabb párosnak járó Arany Málna díjjal „jutalmazták”), amiért nem győzött bocsánatot kérni.

A páncél alatt elég hideg lehet. Mellbimbó!

A mellbimbós-páncélos Batmant gyorsan feledve még ledarált olyan filmeket, mint a Sivatagi cápák, vagy a Mint a kámfor, így amíg a kilencvenes éveket gyerekorvosként, addig a 2000-es évek elejét akciósztárként élte. Ekkoriban viszont másik oldalát is kezdte megcsillogtatni a Coen-testvérek jóvoltából, és kiderült róla, hogy nem csak fegyvereket, hanem poénokat is tud puffogtatni az Ó, testvér, merre visz az utad? című moziban, ami azóta is tart: legutóbb az Ave, Cézár!-ban bolondult meg kissé.

George Clooney Doesn`t Need Words from Burger Fiction on Vimeo.

 A nagy filmdömping tovább robogott, szinte minden évben kijött valami produkció, amiben szerepelt, így – ahogy az lenni szokott – a rendezéssel is megpróbálkozott: 2002-ben az Egy veszedelmes elme vallomásaival (amiért Arany Medve-díjra is jelölték a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon), majd 2005-ben a Jó estét, jó szerencsét című mozival elsöprő sikert aratott: a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Arany-Osella és a FIPRESCI díját is, nem mellesleg pedig filmjét hat Oscarra és Golden Globe-díjra jelölték. 2005 nagyon bejött neki, ugyanis az ugyanebben az évben kijött Sziriána című film CIA ügynökének megformálása miatt belépett abba az elit körbe, akiket úgy nevezünk: Oscar-díjasok.

Azért azt se felejtsük el, hogy évek óta nagy malacbarát

Ahogy sok befolyásos (és persze pénzes) színész, ő is kiáll jó ügyekért, így az ENSZ békenagyköveteként rendszeresen hátrányos helyzetű országokba utazik és kiáll a népírtás és tömeges áttelepítések ellen. Vagyis már nem csak Ross dokiként, és akcióhősként menti a világot, hanem magánemberként is. És még mindig csak 55 éves.

George Clooney. What else?

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27089/pics/14625381065778182_800x600.jpeg
szülinap,Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?