Csak fröcsögjön a vér és dőljön az adrenalin - Hardcore Henry

A szimpla akciófilm már a múlté, mindenből több kell. Legyen vér, erőszak, már-már érthetetlenül bravúros üldözések és kész is a Hardcore Henry.

Voltak már próbálkozások arra vonatkozóan, hogy hogyan ötvözzék a filmnyelvet a számítógépes játékok világával. Ott volt a Doom, Lara Croft: Tomb Raider, A kaptár és még sorolhatnánk. Ezek inkább a hangulatra és az alaptörténetre koncentráltak, mintsem a látványra. Hiszen a videójátékok egyik fő vonala az FPS, vagyis itt már találkozhat is a film és a számtech; szubjektív kameranézet, és nem csak úgy, mint a Doomban, ahol néha-néha jön ez elő, hanem a film egészén át, másfél óráig mi magunk vagyunk a főhősök. Hogy túl kocka dolog-e ez, attól nem kell tartani, mert aki nem foglalkozik ilyen játékokkal, az is tudja, hogy mi fán terem ez a fajta szórakozás. Már a popkultúra része, így nem csoda, hogy elkészült az első teljes egészében GoProval forgatott akciófilm, ami bár nem játékadaptáció, de a megvalósítás hasonló, ugyanis mi ugrunk ki egy repülőből, minket vernek pépesre és mi hajkurásszuk a rosszfiúkat.

Mivel a Hardcore Henry nem a filmművészet csínját-bínját akarja összepakolni 90 percben, hanem szimplán csak egy szórakoztató és az alapkoncepciót tekintve látványos filmet ígér, így a sztorija sem bonyolultabb a legegyszerűbb akciófilménél.

Adott szegény Henry, aki egy nap felébred, azt sem tudja, hol van, ki ő és mi történt vele. Annyi biztos, hogy egy nagyon gonosz, nagyon albínó fiatalember el akarja kapni, ráadásul túszul ejti Henry feleségét is. Nincs mit tennie Henry-nek, mint mindenkit megölni, aki az útjába áll, ám ő még így is csak sodródik az árral, lépten-nyomon szarba lép. Ezért akad neki egy segítője, Jimmy, aki mindig váratlan helyeken és külsőben bukkan fel, de segít főhősünknek, aki kb ugye mi vagyunk, hiszen mindenki nekünk beszél, és minket üldöz.

A Hardcore Henry nevéhez méltóan tényleg elég durva, ami a kaszabolásokat és egyéb véres incidenseket illeti, de ez adja meg azt a jóféle mocskos hangulatot, ami ehhez a filmhez kell. Mint már mondtam (és amit az előzetese is ígér) ez a mozi nem egy mélyértelmű történet, hanem kőkemény akció, abból a véres-beles-féléből, vagyis szigorúan csak akkor ajánlott fogyasztani, ha egy laza, de tökös másfél órára vágyunk.

A célját eléri, szórakoztat, humora is van, ráadásul az első félsz, miszerint 20 perc után a szubjektív nézet egyenesen idegtépő lesz, szerencsére nem következik be. Hardcore Henry egy napja tehát kikapcsolódásnak, és egy adag adrenalinlöketnek tökéletes, afféle bűnös élvezet, hiszen sosem élveztük ennyire a szétloccsanó agyvelőt.

http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/26380/pics/lead_800x600.jpg
akció,Hardcore Henry,Kritika,Moziba be!
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?