Vége a cigizésnek a vásznon?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erősen szorgalmazza azt a lépést, hogy szépen lassan szorítsák ki a dohányzást a filmekből. Mert nem elég, hogy ártalmas és végre sikerült jó pár évvel ezelőtt a cigarettareklámokat megszüntetni, most már a filmekben se promotálják ezt a káros szenvedélyt. Pontosabban legalább egy 18-as karikát biggyesszenek a filmekre. Ez persze azt jelentené, hogy sokkal kevesebb néző ülne be a mozikba.

A statisztikák alapján a hollywoodi filmek 44%-ában gyújtottak rá 2014-ben, és a nem korhatáros filmek 36%-ában is valaki biztos, hogy füstölgött. Ha jobban megfigyeljük, egy időben (pl a `90-es évekhez képest) visszaszorult a cigizők száma a vásznon - gondoljunk csak pl Bruce Willisre, aki a Die Hard negyedik részében már nem hogy nem gyújtott rá, de még másnapos sem volt, vagyis "jó útra térítették" - ám az elmúlt években mégis vissza-visszaköszöntek a cigik. 

Egy tanulmány szerint a nézők 37%-a a dohányos filmek miatt gyújt rá, de akkor marad a kérdés, hogy mondjuk egy Casablancával, vagy egy Jim Jarmusch-féle Kávé és cigarettával mit fognak kezdeni ezek után? Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos öldöklésről és szexjelenetekről még nem is esett szó. A vér maradhat, a cigi nem?

Címkék: Rövidzárlat
http://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/24426/pics/14543460371393238_800x600.jpg
Rövidzárlat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?